Hyppää sisältöön

STT-dopingjupakan taustat

Hiihtoliiton dopingjupakan tutkinta juontaa juurensa aina vuoteen 1998, kun STT uutisoi ennen Naganon olympiakisoja hiihtäjä Jari Räsäsen käyttäneen kasvuhormonia. STT kertoi myös Hiihtoliiton johdon selvittäneen dopingin käytön etuja.

Vuosi myöhemmin 18 Hiihtoliiton toimihenkilöä ja luottamusmiestä haastoi STT:n oikeuteen, koska dopinguutisointi oli heidän mukaansa perätöntä. Vuonna 2000 hovioikeus tuomitsi STT:n päätoimittajan ja uutisoinnista vastanneen toimittajan julkisesta herjauksesta. Vain vuosi tästä suomalaishiihtäjät jäivät kiinni dopingin käytöstä Lahden järjestämissä hiihdon MM-kilpailuissa.

Juttu nytkähti eteenpäin uudelleen vuonna 2008, kun Nelonen uutisoi suomalaishiihtäjien käyttäneen dopingia systemaattisesti 1990-luvulla. Televisiokanava käytti lähteenään hiihdon ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyröä. Pian valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi keskusrikospoliisin tutkimaan, tuomittiinko STT aikanaan väärin perustein uutisoinnistaan.

Poliisin esitutkinnassa on selvitetty, valehtelivatko vahingonkorvauksia hakeneet henkilöt oikeudenkäynneissä. Henkilöt, joiden osalta asia eteni syyteharkintaan ovat Hiihtoliiton ex-toimitusjohtajat Esa Klinga ja Jari Piirainen, entiset lajipäälliköt Pekka Vähäsöyrinki ja Antti Leppävuori, entinen maajoukkuehiihtäjä Jari Räsänen sekä hiihdon olympiavoittaja ja kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström.

Keski-Suomen syyttäjänvirasto kertoo syytepäätöksistä keskiviikkona aamupäivällä. Mikäli asia etenee oikeuteen, poliisin tutkinta-asiakirjat jäävät toistaiseksi salaisiksi. Mikäli syytteitä ei nosteta, asiakirjat ovat heti julkisia.

Suosittelemme sinulle