Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Homekoirat istuvat koulunpenkillä

Suomen ensimmäinen homekoiraohjaajien koulutuslinja on aloittanut Kannuksessa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa. 14 kuukauden koulutukseen valittiin 18 ohjaajaa koirineen. Hakijoita oli yli sata eri puolilta Suomea.

Homekoirien ohjaajat täyttivät kokonaisen koululuokan Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa Kannuksessa. Kuva: YLE / Kalle Niskala
Avaa Yle-sovelluksessa

Jack Russelin terrieri Pyry on melkoinen pyryharakka, mutta koulutuksessa sen on opittava paikantamaan kosteusvauriot ja myös osoittamaan ne ohjaajalle. Kolmen koiran omistaja, järvenpääläinen Jussi Holopainen on tyytyväinen koulutuspariinsa.

- Se nuuskii mielellään, ottaa katsekontaktia, on kiinnostunut uuden opettelusta. Sitä on helppo opettaa. Olemme oppineet, että koira pystyy tunnistamaan noin sata hometta. Se tunnistaa niiden hajut ja samalla oppii muita hajuja.

Eipä nuuskita väsyksiin

Asiantuntijat sanovat, ettei mikään tunnistusmenetelmä ole aivan sataprosenttinen. Eri keinoja voi käyttää toisiaan tukien. Koirista on viranomaistehtävissä hyviä kokemuksia. Niitä ei saa kuitenkaan uuvuttaa työtaakan alle, vaan etsimistä sälytetään yhdelle eläimelle sen verran, että leikkimisen ilo säilyy.

Homekoiraohjaajat paneutuvat 14 kuukauden koulutuksessa mikrobiologiaan, rakennustekniikkaan, lainsäädäntöön ja yrittäjyyteen. Ohjaajat pystyvät sitten kouluttamaan uusia koiria. Projektipäällikkö Anu Pajala korostaa, että koiran talutus- hihnan toisessa päässä pitää olla vankka tieto alasta, koiran koulutuksesta, ohjaamisesta ja myös kykyä lukea koiraa.

Homekoiraohjaajille on tarkoitus kehittää sertifiointijärjestelmä, joka varmistaa koiran ja ohjaajan osaamisen.

- Minut kyllä yllätti se, että koiran pitää olla niin tarkka etsinnöissään ja myös tämän koulutuksen laaja-alaisuus. Käymme todella paljon asioita läpi, sanoo Jussi Holopainen.

Nurkat homeessa

- Kosteusvaurioiden suuri määrä suomalaisissa kiinteistöissä on lyönyt tutkijatkin ällikällä, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevä professori Aino Nevalainen.

Pientaloista yli puolet saattaa olla kosteusremontin tai tarkempien tutkimusten tarpeessa. Hyvän homekoira aloittaa työnsä nuorena ja saattaa jaksaa alalla kymmenvuotiaaksi. Osapuolet uskovat että töitä piisaa.

- Kurssilla saa myös yrittäjäkoulutusta ja olenkin harkinnut oman yrityksen perustamista, sanoo Jussi Holopainen.

Suosittelemme