Ihotautien erikoislääkäri Katriina Lehtinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että tyypillisin nenän punoitus johtuu ruusufinnistä.
- Tällaisella potilaalla on laajentuneita verisuonia nenän päällä. Se voi laajeta erilaisista tekijöistä ja punottaa enempi tai vähempi. Nenän saa punoittamaan myös liiallisesta auringosta, jota tietenkin tulisi välttää. Erilaiset ihosairaudet voivat myös punottavia ihottumia kasvoille tehdä, kertoo Lehtinen.
Erikoislääkäri Lehtisen mukaan ei ole selkeää selitystä sille miksi toisille kasvoihin ja nenään ilmestyy punoitusta ja toisille ei.
- Taustalla on perinnöllisiä tekijöitä, mutta kaikkia syitä edes tiedetä. Couperosaa esiintyy vain vaalealla rodulla ja siihen on perinnöllinen taipumus.
Ihon pintaverenkierto on couperosa ihossa heikentynyt ja hiussuonten seinämät ovat ohentuneet. Viima, kylmyys ja kuumuus pahentavat couperosaa. Runsas alkoholin käyttö liitetään myös usein punoittavaan nenään.
- Usein ajatellaan, että kanssa kansalaisella on henkilökohtainen ongelma, mutta se on usein virheellinen käsitys. Usein taustalla on nämä mainitut tekijät, joihin ei voi itse vaikuttaa. Toki alkoholi myös lisää punoitusta, mutta ei ole ainoa tekijä.
Punoittava iho ei ole ei ole fyysinen vaiva, mutta se voi kuitenkin olla erittäin kiusallinen. Erikoislääkäri Lehtisen mukaan tehokkaita ennaltaehkäisykeinoja ei ole.
- Auringonvaloa kannattaa välttää. Laajentuneita verisuonia voidaan laserilla hoitaa ja polttaa umpeen. Jos on jopa kasvanut tämmöinen tiilikaispekan nenäksi kutsuttu laaja, iso rinofyyma, niin tällaisia voidaan muotoilla tarpeen mukaan. Pienemmissä oireissa voi käyttää sitten peittäviä meikkejä, joita on nykyisin hyvin saatavilla. Kyllä asian kanssa pystyy yleensä elämään.