Hyppää sisältöön

Karpela: Suomessa liian vähän susia

Luonto-liitto haluaa saada luvattomat susien salakaadot kuriin. Luonto-liiton Salakaadot seis -kampanjan tukijoiksi on saatu joukko julkisuudessa tunnettuja suomalaisia. Luonto-liitto ja susien puolesta kampanjoivat julkkikset vaativat muun muassa lisää resursseja valvontaan ja lisäksi tuomitsevat myös poronhoitoalueille myönnetyt susien tappoluvat.

Salakaadot seis -kampanjan aloituksessa Helsingissä susien puolestapuhujat vaativat kovin sanoin, että sudenpyyntiä pitää vähentää ja kaikki kiinni jäävät salakaatajat on pantava lukkojen taakse.

Kansanedustaja Tanja Karpela on tullut tunnetuksi susien puolustajana.

- Se herättää valtavan paljon pelkoa ja vihaa ja ennakkoluuloja ja negatiivia tunteita. Se on meidän luonnossa ehkä väärinymmäretyin eläin.

Susia lisättävä

Suomen Luonto-Liitossa pelätään, että petovastaisuus lisääntyy. Sen vuoksi myötätuntoa ei riitä edes esimerkiksi poronhoitajille, vaikka sudet poroja tappavatkin. Tanja Karpelan mielestä susien määrää pitäisi sen sijaan saada lisättyä.

- Koko Suomen susikanta on tällä hetkellä uhattuna. Susikanta on romahtanut hälyttävästi, meillä on jäljellä noin 150-160 sutta ja joka on todella vähän.

Susi ja poromies vastakkain

Vuonna 2007 sudet tappoivat noin tuhat poroa. Kasvavat tappiot voivat lisätä myös petojen salakaatoja ja siihen vastavetona lakia ollaan kiristämässä metsästysrikkomusten osalta.

Petojen lisääntyminen on joka tapauksessa tuonut todellisellisia ongelmia kaikkialle poronhoitoalueelle. Arktisen keskuksen tutkijan Juha Joonan mukaan näyttääkin siltä, että ongelmaan on vain yksi ratkaisu.

- Petojen määriä pienennettäs ja alennettas. Tätä kautta salametsästystäkin hyvin todennäköisesti vähenee. Ei poromiehellä ole syytä syyllistyä silloin siihen tähän, ainoa syy minkä vuoksi hän hän tappaa on se, että hän puolustaa elinkeinoaan.

Suosittelemme sinulle