Hyppää sisältöön

Vihreät patistaisi maahanmuuttajat kielikursseille

Vihreiden mielestä maahanmuuttajat pitäisi velvoittaa opiskelemaan suomea tai ruotsia toimeentulotuen pienenemisen uhalla. Vihreiden maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa kannetaan huolta erityisesti Suomeen tulleiden perheiden kotiäitien kielitaidosta.

Suomen kielen opiskelua
Kuva: YLE

Vihreiden uusimmassa maahanmuuttolinjauksessa todetaan muun muassa, ettei monikulttuurisuus ole ideologia vaan tosiasia. Halpatyövoiman käyttö tuomitaan, valvontaa vaaditaan tehostettavaksi ja ammattiliitoille halutaan kanneoikeus.

Maahanmuuttajat halutaan myös nykyistä tehokkaammin opiskelemaan kieltä. Vihreiden mielestä opiskeluhalut voitaisiin kytkeä sosiaaliturvaan, eli toimeentulotuki pienenisi, jos maahanmuuttaja ei osallistuisi kielikursseille.

Aivan erityisesti opiskeluun patistetaan maahanmuuttajaperheiden kotiäitejä, jotka lasten kasvettua haluttaisiin mukaan suomalaiseen työelämään.

Sinnemäki: Kielen oppiminen on velvollisuus

Vihreiden puheenjohtajan, työministeri Anni Sinnemäen mielestä kielen oppiminen on paitsi oikeus myös velvollisuus.

-Suomen kielen opiskelu on niin keskeinen asia kotoumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan, että sen lisäksi että se on oikeus, ja yhteiskunnan tulee sitä tarjota, niin voidaan myös hyvin sanoa, että se on ihmisten velvollisuus, hän sanoi.

Sinnemäki ei usko, että kukaan voisi menettää toimeentulotukeaan kokonaan, mutta tuen tasoon kielikursseista kieltäytyminen voisi vaikuttaa.

-Esimerkiksi työnteon velvoittavuuden osalta meillä on olemassa sellaiset säännöt, joiden perusteella toimeentulotukea voidaan väliaikaisesti alentaa. Ja jos tulisi sanktioita, ne olisivat varmasti samantyyppisiä kuin mitä meillä jo on olemassa työnteon osalta, joka suomalaisessa yhteiskunnassa on velvoite, hän sanoi.

Suosittelemme sinulle