Hyppää sisältöön

Suomen islamilaiselle yhdyskunnalle uusi imaami

Suomen islamilainen yhdyskunta on saanut uuden imaamin. Imaamiksi valittiin Syyriassa, Damaskoksessa syntynyt 41-vuotias Anas Hajjar. Hän on tullut tunnetuksi suomalaisille Ylen Muslimielämää-sarjasta. Suomessa hän on asunut yli 20 vuotta.

Hajjar seuraa tehtävässä viime viikolla menehtynyttä Khodr Khaked Chehabia.

Hajjar kertoo edustavansa maltillista islamilaista linjaa, joka haluaa tehdä yhteistyötä ja käydä dialogia sekä isalmilaisen neuvoston että muiden uskonnollisten yhdyskuntien kanssa.

Hajjarin mukaan maltillisuus esimerkiksi läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tarkoittaa sitä, että muslimien elämässä otetaan huomioon ympäröivä yhteiskunta, mutta samalla säilytetään omat kulttuuriset piirteet. Maltillisuus on sitä, että islamin tulkinnoissa vältetään jyrkät kannat, mutta vältetään myös liian "löysää" suhtautumista islamin oppeihin. Sulautumista ympäröivään yhteiskuntaan se ei voi tarkoittaa, hän sanoo.

Samaan tapaan kuten monessa muussakin maassa Suomessakin voisi olla imaamien korkeakouluopetusta, mutta tämä ei ole mahdollista ilman päteviä opettajia.

- Opettajien on osattava esimerkiksi arabiaa kyetäkseen tulkitsemaan Koraania, Hajjar kertoo.

Opettajien on oltava oppineita muslimeja opettaessaan islamin lainoppia ja islamin tieteitä. Imaamiopetusta järjestetään tällä hetkellä Euroopassa opistotasoisesti muun muassa Ranskassa, Englannissa, Sveitsissä, Tanskassa ja Ruotsissa.

Hajjar näkee kuitenkin, että Suomen imaamien opetus voitaisiin järjestää kaukaisempien yliopistojen kuten esimerkiksi Kuala Lumpurin avoimen yliopiston kanssa.

Suomen muslimien ajankohtaisimpana asiana Anas Hajjar pitää lasten uskonnonopetusta. Pätevien ja sopivien opettajien saaminen on olennaista. Näin voidaan taata laadukas uskonnonopetus tasapuolisesti sitä haluaville, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle