Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Koira tarvitsee hierontaa siinä missä ihminenkin

Marianne Rissanen hieroo eläimiä ja ihmisiä, mutta pääasiassa eläimiä. Eläinten lihasvaivat ovat usein samoja kuin ihmisillä.

Eläinhieroja hieroo koiraa
Tatu-koira on tottunut hierontaan Marianne Rissasen käsissä. Kuva: YLE / Olli Törönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ihmisten ja eläinten lihasvaivat muistuttavat hyvin paljon toisiaan, kertoo Kotkassa eläimiä ja ihmisiä työkseen hierova Marianne Rissanen.

- Jos koiralla on iskiasvaiva ja kerron siitä omistajalle niin todennäköisesti koiran omistaja sanoo, että "niinhän minullakin", kertoo Marianne Rissanen.

Eläinten iskiasvaivat paljastuvat samasta paikasta kuin ihmisilläkin - kantapäästä. Se löytyy helposti vyöhyketerapian keinoin jalkapohjia tunnustelemalla.

- Koirilla ja hevosilla kantapää on kintereessä. Siellä on pieni jänteinen tuntu ja se on aristava. Silloin eläimellä on todennäköisesti iskiasvaiva, kertoo Rissanen.

Iskiasvaivan ilmetessä hieroja painelee kantapäätä ja hieroo vaivan ongelmakohtia, lantion ja pakaroiden lihaksia.

Eläin muistuttaa rakenteeltaan ihmistä

Marianne Rissasen mukaan eläimiä pitää hieroa hennommalla otteella kuin ihmisiä, koska eläimet ovat herkempiä.

- Esimerkiksi kun kärpänen istahtaa hevosen päälle, hevonen huomaa sen heti. Jos rupeat runnomaan hevosen lihaksia voimalla, se jännittää lihakset ja pistää vastaan. Silloin hieronnasta ei ole hyötyä, Marianne Rissanen huomauttaa.

Ihminen muistuttaa rakenteeltaan eläintä, ja molemmilta löytyvät samat lihakset.

- Kun ajattelee ihmistä kontallaan lattialla takapuoli pystyssä niin siinähän eläin on samalla tavalla, Marianne Rissanen havainnollistaa.

Rissanen huomauttaa, että esimerkiksi koirista jopa 85 prosenttia tarvitsee hierontaa. Erityisesti hieronnan tarpeessa ovat urheilevat koirat.

Liikunta ja ruoka auttavat lihasten huollossa

Rissanen kertoo hoitaneensa kahta lehmää, joista toinen kärsi pahasta iskiasvaivasta. Vyöhyketerapia helpotti vaivaa aina hetkeksi, mutta kokonaan vaiva ei parantunut.

- Liikunta olisi ollut hyvä keino, mutta eihän tuotantonavetan omistajalla aika riitä taluttaa yhtä lehmää ja kehittää sen lihaksia.

Niin liikunnalla kuin myös ravinnolla on suuri merkitys lihasten hyvinvoinnille. Koirille hän suosittelee raakaa ruokaa. Monipuolinen ruokavalio pitää myös ihmisen kunnossa ja helpottaa esimerkiksi laihduttamista.

- Kiinalaiset ovat tämän järkeenkäyvästi selittäneet, että kun syöt kylmää ruokaa, sinulle kertyy kehoon kylmyyttä ja kosteutta. Keho rasittuu niin että et pysty laihtumaan, koska keho on jatkuvassa rasitustilassa.

Marianne Rissanen opiskelee parhaillaan kiinalaisia oppeja, nimittäin hevosten ja ihmisten akupunktiota. Vaikka hevonen on ihmistä huomattavasti suurempi, hevoselle käyvät samankokoiset akupunktioneulat kuin ihmisellekin.

- Yleensä eläimille riittää kosketuksenakin melkein miedompi kuin meille ihmisille, koska ne ovat niin paljon herkempiä kuin me, Marianne Rissanen muistuttaa.

Mariannen hieronta-asiakkaat eivät ole vielä koskaan suuttuneet hieromisesta niin paljon, että olisivat potkaisseet tai purreet häntä.

- Tässä oppii väkisinkin lukemaan eläintä niin että jos näyttää siltä, että eläimeen sattuu niin heti vain otetta hellemmäksi ja kannattaa ehkä vaihtaa hieromiskohtaa, Rissanen ohjeistaa.

Suosittelemme sinulle