Kiistan keskiössä on erimielisyys siitä, pitääkö ammattikoulun opettajalla olla korkeakoulututkinto. EK:n mukaan esimerkiksi kokkia tai lähihoitajaa voisi opettaa ilmankin, jos osaa sekä opettaa että tuntee opetettavan alan. Opettajien ammattijärjestö taas on jyrkästi sitä mieltä, että ilman teoreettista pohjaa ei opettaminen onnistu.
Kaavaillun asetustekstin mukaan esimerkiksi kahden vuoden sijaisuuden voi antaa henkilölle, jolla on "riittävä koulutus ja vahva käytännön ammattitaito". Tämän kriteerin täyttymisen voi oppilaitos tapauskohtaisesti itse päättää.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen syyttää hallitusta ammatillisen opettajuuden alennusmyynnistä.
- Määräaikaiseen tehtävään voitaisiin ottaa jopa kahdeksi vuodeksi henkilö, jolla ei ole mitään koulutus- tai työosaamisvaadetta. Riittää, että työnantaja ajattelee, että kyllä nämä on kohdallansa. Tämä on käsittämätöntä meidän mielestämme.
Onko tutkinnosta hyötyä vai haittaa?
EK:ssa asiasta ollaan täysin vastakkaista mieltä. Siellä nähdään, että korkeakoulututkinto tuo vain muodollisen pätevyyden, mutta ei välttämättä lainkaan sellaista osaamista, jota ammattikoulussa tarvitaan. Kriteerejä laskemalla siis saataisiin kenties jopa parempaa opetusta.
EK:n mukaan nykysysteemi on myös liian kankea ja poikkeustapauksissa opettajalta vaaditaan jopa kymmenen vuoden koulutusputki, jotta hänet katsotaan päteväksi.
- Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla pitää olla ammattikorkeakoulututkinto ja ylempi korkeakoulututkinto ja opettajan koulutus ja kolmen vuoden työkokemus, listaa koulutusasiantuntija Mirja Hannula.
Myös ammattikouluissa muutokseen suhtaudutaan suopeammin. Esimerkiksi Ravintolakoulu Perhon rehtori Marit Nieminen uskoo ammattikorkeakoulututkinnon tai erityisammattitutkinnon riittävän.
- Oleellista ei ole niinkään tutkinto, vaan että on vahva työelämän osaaminen.
Muutos laskisi palkkaa 700 euroa kuussa
Nieminen myös muistuttaa, että opettajien on säännöllisesti päivitettävä osaamistaan. Pelkkä vuosia sitten saatu muodollinen pätevyys ei riitä.
- Tällä hetkellä meillä on Perhossa käynnissä ohjelma vuosille 2010-2014, jonka aikana jokainen opettaja osallistuu 2 - 6 viikon mittaiseen työelämäjaksoon, joko Suomessa tai ulkomailla. Opettajan pitää itse määritellä tavoitteet, jotka tällä jaksolla on saavutettava. Se on juuri sitä ammatillisen osaamisen päivittämistä ja uudentamista, Nieminen sanoo.
Opettajien etuja valvovan OAJ:n mielestä puntarissa on kuitenkin opettajien arvostus - ja yksinkertaisesti raha.
- Ylemmän korkeakoulututkinnon ja ammatillisen koulutuksen suorittaneiden opettajien palkanero on yli 700 euroa kuussa. Mielestämme asetusesitys nimenomaan perustuu siihen, että saadaan halvemmalla opettajia sen kustannuksella, ettei ole väliä millaista osaamista opettajalla on, puheenjohtaja Luukkainen tulkitsee.