Hyppää sisältöön

Mr Vertigo ei päästä näyttelijää eikä katsojaa helpolla

Kansallisteatterin uutuusnäytelmä, Kristian Smedsin ohjaama Mr Vertigo, ei avaudu helpolla katsojille. Mikään tusinatuote se ei ole ollut näyttelijöillekään, kertoivat Tea Ista ja Tero Jartti Aamu-tv:ssä.

Tero Jartti ja Tea Ista
Kristian Smedsin Kansallisteatterille ohjaamaa Mr Vertigoa pidetään yleisesti suurena teatteritapauksena. Vieraina Aamu-tv:ssä olivat näyttelijät Tero Jartti ja Tea Ista.

Mr Vertigo perustuu yhdysvaltalaiskirjailija Paul Austerin samannimiseen romaaniin, mutta kirja oli vain lähtökohta, näyttelijät Tea Ista ja Tero Jartti kertoivat. Näytelmän käsikirjoitus syntyi näyttelijöiden valtaisasta improvisointimateriaalista, josta ohjaaja Kristian Smeds kokosi esityksen.

- Se oli rankkaa hommaa, kun improvisoi päivällä neljä tuntia ja saman verran iltaharjoituksisssa, Tea Ista sanoo.

Tero Jartti tunnusti olevansa fyyysisesti hajalla palattuaan näyttämölle 20 vuoden jälkeen. Molemmat kiittelivät harjoitusjaksoa ja nyt alkaneita esityksiä valtavan hauskaksi kokemukseksi. Tosin aluksi oli outoa totuttua katsojen tiiviiseen läsnäoloon. Yleisö, 200 katsojaa, seuraa näytelmää pyörönäyttämöllä.

Pöllämystyneitä näyttämön täydeltä

Tunnelma on vahva ja jotkut katsojat ovat verranneet sitä 3D-elokuvan tuottamaan illuusioon. Toisaalta moni miettii, mistähän näytelmässä on oikein kysymys. Tarkoitus on, että katsojille palautuu vielä päivien kuluttua mieleen asioita Vertigosta, näyttelijät selittivät.

- Katsojan pitää tulla avoimin mielin, eikä peitä mitään, ottaa vain vastaan eikä surra lähtiessään, miten analysoida Vertigoa. Antaa vain ajatusten tulla jaa kaikkea sitä uutta mitä tulee mieleen. Jartti opasti.

Suosittelemme sinulle