Hyppää sisältöön

Tutkimus: Tietokirjailijoilla positiivinen julkisuuskuva

Tietokirjallisuus ja tietokirjailijat ovat mediassa esillä paljon, ja tietokirjailijan julkisuuskuva on positiivinen, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa. Lööppeihin tietokirjoista yltävät ennen kaikkea elämänkerrat. Vaikka media on henkilöitynyt, tietokirjailija on useammin asiantuntija kuin julkkis, toteaa tutkimuksen tekijä, dosentti Maaria Linko.

Suomalaislehtien kirjoituksia analysoinut Linko toteaa, että tietokirjailija kuvataan tyypillisesti monista asioista innostuneeksi ja samalla elämänarvojaan punnitsevaksi henkilöksi. Hänen pohdinnoillaan on monesti lukijoille terapeuttistakin merkitystä.

Suurimmasta osasta tietokirjaillisuutta kohua ei nouse, mutta esimerkiksi syksyllä 2009 kohujen aiheita tarjosi kaksi elämänkertakirjaa, Mauno Saaren Haavikko-niminen mies ja John Simonin Koneen ruhtinas, Pekka Herlinin elämä. Iltapäivälehtien lööppeihin päätyi myös Paavo Lipposen Muistelmat I.

Tutkimusajankohtana syksystä 2009 kevääseen 2010 näyttävän julkisuuden kohteena olivat tietokirjailijoista myös ilmastonmuutoksesta kirjoittanut Risto Isomäki, kaksi kirjaa samana vuonna julkaissut ulkoministeri Alexander Stubb, taiteilijoista ja kulttuurielämästä kirjoittanut Anna Kortelainen sekä lasten tietokirjailija Mauri Kunnas.

Linko luonnehtii heitä esimerkeiksi tietokirjallisuuden superjulkkiksista. Tietokirjailija on mediassa kuitenkin useammin asiantuntija kuin julkkis.

Tietokirja-arvosteluissa Helsingin Sanomien ja Aamulehden suosikkiaiheita olivat historia, taide ja elämäkerrat. Turun Sanomissa arvioitiin eniten ruoka- ja juomakulttuuria käsitteleviä kirjoja, mutta suosittuja aiheita olivat myös taide ja elämäkerrat. Yhteiskuntaan, talouteen ja luontoon liittyviä kirjoja arvioitiin eniten Helsingin Sanomissa.

Aloja, joista ilmestyy vähemmän tietokirjallisuuteen liittyviä juttuja ovat talous, teknologia, maailman uskonnot, kasvatus, maantiede ja yhteiskunta.

Maaria Linko on sosiologisen kulttuurintutkimuksen dosentti. Hän toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa. Lingon tutkimuksen julkaisee perjantaina Suomen tietokirjailijat ry.

Suosittelemme sinulle