Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Hautajaisten viettotavat monipuolistuvat

Kirkon roolista ihmisten arjessa on viime aikoina puhuttu paljon. Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus oli aiempaa korkeampi ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat syksyn aikana eronneet kirkosta. Perinteisistä kirkollisista toimituksista, esimerkiksi häistä, jo kolmasosa on siviilivihkimisiä. Yhä useammin myös hautajaiset pidetään ilman pappia.

Ekologisia pahvista ja kotimaisesta puusta valmistettuja arkkuja.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2004 voimaan tulleen hautaustoimilain mukaan hautapaikan hinta on kaikille sama.

- Hautaan pääsee, kuuluipa kirkkoon tai ei. Se myös maksaa saman eli ei edes säästä sillä, että maksaa kirkollisveroa ajatellen pääsevänsä hautaan halvalla, toiminnanjohtaja Anneli Auerjärvi-Karjalainen palvelukeskus Pro-Seremoniasta sanoo.

Uskonnottomille on Suomessa olemassa muutamia yksityisiä hautausmaita. Sen lisäksi seurakuntien on omilla hautausmaillaan ylläpidettävä tunnustuksettomia hauta-alueita.

- Nämä niin sanotut siviilihautajaiset ovat tulleet enemmän esille. On myös mahdollista järjestää ei-kirkollisia seremonioita, hautaustoimisto Mikko Monosen palvelupäällikkö Johan Nordenswan kertoo havainnoistaan.

Hautajaisten vihreät arvot

Nykyään hautajaisissakin pohditaan vihreitä arvoja. Asiakas voi toivoa jalopuisen arkun tilalle kevyempää, jopa pahvista arkkua ja kukkalaitteen ilman muoviosia. Omaiset haluavat usein myös toteuttaa hautajaiset vainajan näköiseksi.

- Vuosien varrella on törmännyt esimerkiksi sellaiseen, että vainajan arkku on toiveiden mukaan verhottu saman väriseksi kuin Elviksen Pink Cadillac. Jotain pieniä erikoisuuksiahan aina tulee, mutta muistotilaisuudenhan voi aina rakentaa niin, että se on vainajan näköinen, Nordenswan kertoo.

Siviilihautajaisissa myös itse hautajaisseremonia on muodoltaan vapaa. Jos henkilö ei eläessään välittänyt virsistä, ei niitä tarvitse sukulaisten mieliksi veisata hänen kuoltuakaan.

- Pääsääntöisesti tulos on se, että tilaisuutta eniten vastustaneet tulevat lopuksi kiittelemään, että en voinut arvata, kuinka kaunis ja arvokas sekä lämmin tilaisuus oli vaikka soitettiin ikivihreitä ja Rautavaaran kappaleita, Auerjärvi-Karjalainen sanoo.

Suosittelemme