Hyppää sisältöön

Pikkukirjasto kohottaa paikkakunnan identiteettiä

Tuuloksen kirjaston siirtäminen kauppakeskukseen merkitsisi muutosta paikallisidentiteettiin, sanoo pitkäaikainen työntekijä kirjastoesimies Mirja Piiroinen. Pienellä paikkakunnalla kirjasto on kunnan olohuone.

Tuuloksen kirjastoesimies Mirja Piiroinen
Kuva: YLE / Maarit Piri-Lahti

Kirjaston merkitys on laaja. Pikkukirjastonkin hyllyiltä löytyvät tiedot ja elämykset kohottavat paikkakunnan identiteettiä.

Tuuloksen kirjasto-palvelupisteen kirjastoesimies Mirja Piiroinen on palvellut tuuloslaisia jo vuodesta 1984. Kirjaston toimintaa on perusteltu lainamäärien laskulla. Piiroisen mielestä kirjasto on koululaisten turvallinen iltapäiväpaikka, olohuone ja parhaimmillaan asiamiesposteineen hyvää palvelua.

- Jos kirjasto sulkee ovensa ja siirtyy itsepalvelupisteeksi kauppakeskus Tuuloseen, muuttuu samalla myös seutukunnan identiteetti. Jatkossa tätä kaupunginosaa leimaa vain kauppakeskus, uskoo kirjastoesimies Mirja Piiroinen.

Piiroinen sanoo olevansa pettynyt lupauksiin, mitä annettiin kuntaliitoksen yhteydessä. Kirjaston piti säilyä.

- Mielestäni tuhannen nimen adressille pitäisi antaa arvonsa. Suurin osa allekirjoittajista on Tuuloksen seudulla asuvia tai kotoisiin Tuuloksesta.

Kauppakeskus muutti jo pari vuotta sitten kirjaston elämää; se imuroi nuorison pois oven edestä.

- Kävijämäärä on kirjastossa on hyvä, vaikka lainojen määrä onkin pienentynyt. Pienistä kirjastoista uutuuksia saa helpommin. Kesäasukkaat ovat innoissaan, kun saavat kirjan, josta Helsingissä ei voi haaveillakaan.

- Toivotaan että asiat järjestyvät ja ihmiset ovat tyytyväisiä, sanoo Mirja Piirainen, joka jää eläkkeelle ensi syksynä.

Suosittelemme sinulle