Yhdeksänvuotias Matias opiskelee pianonsoittoa monen ikäisensä tavoin. Kolmessa vuodessa opinnot ovat edenneet, hitaasti mutta varmasti, kertoo musiikinopettaja Karoliina Lehtinen.
- Matias on ensin aloittanut soittamaan kuvionuoteilla, ja nyt hän soittaa Suomalaista pianokoulua ihan tavallisilla nuoteilla ja nyt opetellaan hidastuksia ja nyanssin vaihtoja.
Tampereella toimiva yhdenvertaisen taiteen oppilaitos Vimmart mahdollistaa tällä hetkellä yli 30 erityisryhmiin kuuluvan lapsen ja nuoren tavoitteellisen musiikinopiskelun, kertoo musiikinopettaja Karoliina Lehtinen.
- Opettaminen poikkeaa siinä, että meillä oppimateriaali saattaa olla erilaista. Me käytämme mm. kuvionuotteja ja saatetaan käyttää jotain apuvälineitä myös siinä mukana. Opettajan pitää lisäksi käyttää luovuuttaan aika paljonkin erilaisten oppijoitten kanssa.
Tavoitteellista opiskelua jo vuosia
Erityistä tukea perusopetuksessa tarvitsevista lapsista koostuva ryhmä on ollut kasassa jo neljä vuotta.
Erityisryhmien mahdollisuus saada tavoitteellista taideopetusta Suomessa on tällä hetkellä varsin rajallinen. Opiskelumahdollisuutta rajoittavat oppilaitosten pääsykokeet sekä opettajien valmiudet kohdata erityisryhmiin kuuluvia oppilaita.
Siksi Vimmartin olemassaolosta iloitsee koskensoitinta soittavan Joelinkin äiti Soili Kekäläinen:
- Kyllä se on hyvin tärkeää, että löytyy jokaiselle lapselle mahdollisuus omissa puitteissaan toteuttaa musiikillista kokemustaan ja myöskin oppia tuomaan sitä esille.
Musiikkiterapeutiksi opiskeleva Karoliina Lehtinen on opettanut Vimmartissa kolme vuotta.
- Oppilaille annetaan haasteita ja oppilaat pääsevät eteenpäin siinä materiaalissa ja esimerkiksi kappaleet tulee vaikeammiksi opiskelun edetessä.
Tavoitteellinen opiskelu on Lehtisen mukaan tärkeää jokaiselle ihmiselle.
- Se on tärkeätä, että ihminen kehittyy ja saa niitä haasteita elämässään, kasvaa suuremmaksi.
Vimmartin tavoitteena on laajentaa taideopetusta myös kuvataiteisiin ja käsitöihin.