Hyppää sisältöön

Tuomioja: Wikileaks-vuoto saattaa lisätä salailua

Kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pelkää, että Wikileaks-vuodosta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tuomiojan mukaan massavuoto voi lisätä salailua ja haitata luottamuksellista keskustelua.

Erkki Tuomioja ja Teivo Teivainen
Salaisia asiakirjoja netissä paljastava Wikileaks jakaa mielipiteitä. Onko kyseessä vaarallinen tietomurto vai tuleeko maailmasta avoimempi ja turvallisempi? Aamu-tv:ssä asiasta keskustelivat entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Tuomioja pitää selvänä, että Wikileaks-vuoto tulee vaikuttamaan merkittävästi tuleviin diplomaattisen viestinnän käytäntöihin. Vaikutus ei välttämättä ole hyvä.

- Tulee entistä enemmän salailua, ja salailuteknologiaa lisätään. Luottamuksellinen keskustelu voi myös siirtyä kokonaan pois arkistoitavista kanavista. Se olisi suuri vahinko, sanoi Tuomioja Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Tuomiojan mukaan kohdennettu salaisuuksien kaivelu ja paljastaminen edistää demokratiaa, mutta massavuoto ei. Hänestä on selvää, että Wikileaks ei ole käynyt läpi kaikkia asiakirjoja ennen niiden julkaisua. Tuomiojan mukaan Wikileaks-vuoto voi kääntyä itseään vastaan.

- Saako hallinnolla olla ei-julkista aineistoa? Mikään hallinto, demokratia ei toimi, jos ei ole mahdollisuutta luottamukselliseen keskusteluun ja tietojen vaihtoon. Demokratia perustuu luottamukseen.

Suosittelemme sinulle