Hyppää sisältöön

Viktoriaaninen puku arkisena kouluasuna

Vetelin lukion abiturientti Kauko Aho poikkeaa pukeutumisellaan farkkuihin ja collage-huppareihin verhoutuneista koulukavereistaan. Aho sonnustautuu päivittäin viktoriaaniseen asuun. Vapaalle heittäytyessään Kauko saattaa sujahtaa rentoon slipoveriin.

Viktoriaaniseen asuun pukeutunut abiturientti.
Koulukaverit ovat tottuneet Kauko Ahon pukeutumistyyliin. Kuva: YLE / Raila Paavola

Knalli, musta lievetakki, villakankaiset ruutuhousut, ruskea liivi, valkoinen kauluspaita, ruskehtava nauhasolmuke, taskukello ja asiakirjasalkku. Kauko Ahon arkipukeutuminen poikkeaa massasta, mutta siihen on Vetelissä totuttu.

- Tämä prosessi on kestänyt noin neljä vuotta. Olen vaiheittain täydentänyt pukeutumistani. Jos tämä olisi toteutunut yhdessä yössä, se varmaankin olisi herättänyt enemmän huomiota, kertoo nuori herrasmies.

Opettajat eivät ole juurikaan Kaukon tyyliä kommentoineet, eivätkä kaverit ole kiusanneet. Päinvastoin, lukion vanhojen tanssien aikaan Kaukon neuvot olivat kysyttäjä ja apu solmioiden solmimisessa (kaulavaatteen solmiminen on taito, jonka jokaisen herrasmiehen on opeteltava).

- Nuoremmat sukulaiset saattavat kysellä, että mitkä juhlat nyt on. Mutta juhliin on puvut erikseen.

Aho sai inspiraationsa pukeutumiseen ollessaan kahdeksannella luokalla. Aluksi ihanteena oli 20-luvun gangsterityyli Al Caponen elämänkerran innoittamana, mutta pian hän havaitsi viktoriaanisen tyylin itselleen sopivammaksi. Vinkit ovat löytyneet elokuvista, TV-sarjoista ja kirjallisuudesta.

Herrasmies on herrasmies - liikuntatunnillakin

Viktoriaaninen pukeutumistyyli on vienyt Kauko Ahon kokonaisvaltaisesti. Koulun liikuntatunneille tyyliniekka sonnustautuu verkkareihin, poolopaitaan ja ohuisin klipsikiinnitteisiin henkseleihin ja asuun sopivilla urheilukengillä.

Myös kotona vapaalle heittäytyessään Kauko kaivaa vaatekaapistaan sopivat asusteet.

- Joskus vapaa-aikanani minä saatan pukeutua hieman rennommin. Laitan jalkaan ruskeat suorat housut, mukavan neuleen, yleensä villatakin tai slipoverin, ja täydennän asusteen vihertävällä kukonaskelkuvioisella takilla, kertoo ikäisekseen huolellista suomenkieltä puhuva abiturientti.

Kaukon harrastusta rajoittaa sopivien, kohtuuhintaisten asusteiden löytäminen. Esimerkiksi vapaa-aikaan sopiva tweed-takki on hakusalla.

Pukeutuminen tuo itseluottamusta

Veteliläisabiturientille pukeutumisharrastus on tuonut lisää itseluottamusta.

- Itseluottamus kasvaa kun saa toteuttaa itseään vapaasti. Se näkyy myös suorituksissa.

Kauko Ahon ammattihaaveet eivät liity pukeutumiseen tai viktoriaanisen ajan innoittamina historiaan. Tähtäimessä on biotekniikan opinnot yliopistossa. Opintojen rahoitukseenkin on suunnitelma. Aholla on tekeillä romaani, josta on tulossa suomalaisvastine Kummisedälle.

- Humoristisessa kirjassa suomalainen mafiaperhe taistelee ruotsalaista rikollisjoukkoa vastaan. Romaanissa tarkastellaan myös huumorin keinoin yhteiskunnallisia epäkohtia.

Suosittelemme sinulle