Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Finnairilla vakava vaaratilanne Hongkongissa

Finnairin Airbus A340 -matkustajalentokoneelle sattui viime perjantaina Hongkongissa vakava vaaratilanne, kun lentäjä ohjasi koneen kiitotien sijasta samansuuntaiselle rullaustielle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Matkustajakone oli lähdössä Hongkongista kohti Helsinkiä. Kone sai lennonjohdolta nousuluvan mutta aloittikin lentoonlähtökiidon kiitotien sijasta sen viereiseltä rullaustieltä. Lennonjohto havaitsi virheen nopeasti ja määräsi ohjaajat keskeyttämään lähdön.

Lentoonlähdön keskeytyksestä ei aiheutunut vahinkoja, ja kone nousi lopulta turvallisesti ilmaan oikeasta paikasta noin 45 minuuttia myöhässä, Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Markus Bergman kertoo.

Vakavaa vaaratilannetta tutkivat Hongkongin viranomaiset. Suomesta mukana tutkinnassa ovat johtaja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta sekä hänen avustajinaan johtava tutkija Bergman ja lentoturvallisuus- ja laatujohtaja, kapteeni Antti Aukia Finnair Oyj:stä.

Bergmanin mukaan tutkijat selvittävät, onko kentällä sattunut vastaavaa aiemminkin. Tähän viittaa se, että rullaustien alussa on kilpi, jossa varoitetaan lentäjiä kääntymästä väärälle väylälle.

Suosittelemme sinulle