Hyppää sisältöön

Pelastushelikopteri Sepen lentotoiminta katkesi

Pelastushelikopteri Sepen lentotoiminta on katkennut. Ahvenanmaalainen Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab ilmoitti tiistai-iltana yllättäen, että se ei solmi sopimusta Sepen tuki ry:n eikä Ilmarin tuki ry:n kanssa. Neuvottelut korvaavan lento-operaattorin löytämiseksi on aloitettu heti.

Kuva: YLE

Helikopteritoiminta on jouduttu ajamaan toistaiseksi alas Oulussa ja Joroisissa. Sepen tuki ry:stä uskotaan, että helikopterin toimintakatkos jää lyhyeksi.

- Minimissään kahden viikon taukoa lentoihin on odotettavissa. Uusista sopimuksista kahden eurooppalaisen lento-operaattorin kanssa neuvotellaan, sanoo Sepen tukiyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Häli.

Sepen tuki ry ja Ilmarin tuki ry järjestivät lääkärihelikopterien lento-operaattoripalveluita käsittävän kilpailutuksen alkuvuodesta 2010. Hankintakausi olisi alkanut keskiviikkona, joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Ahvenanmaalaisella operaattorilla SHT:llä on sopimusongelmia. Oulun ja Joroisten lentäjät vaativat kymmenien prosenttien palkankorotuksia ja näihin operaattori ei voinut suostua. Lentäjien työsopimukset päättyivät marraskuun lopussa. Operaattori jäi siis ilman lentäjiä.

Sepe ry:n toiminnanjohtaja Petri Hälin mukaan tilannne on hankala.

- Käytännössä äärialueet jäävät palvelujen ulkopuolelle. Sepen maayksikkö operoi noin tunnin toimintasäteellä Oulusta, Häli sanoo.

Suosittelemme sinulle