Hyppää sisältöön

Bukowskin syyshuutokaupassa Gallen-Kallelan helmi

Bukowskin huutokauppakamarin kansainvälinen syyshuutokauppa Helsingissä tarjoaa taiteenystäville harvinaista herkkua, kun kaupan on Akseli Gallen-Kallelan teos Talonpoikaiselämää, jonka lähtöhinta on 400 000 euroa. Myynnissä on myös Schjerfbeckiä, Churbergiä ja runsaasti muuta arvotaidetta.

Kuva: Bukowski

Akseli Gallen-Kallelan maalaus Talonpoikaiselämää on yksi tärkeimmistä koskaan huutokauppamarkkinoilla nähdyistä teoksista. Teoksen lähtöhinta on huikeat 400 000 euroa.

Helene Schjerfbeckiltä tulee kaupan neljä työtä, kaksi öljyvärimaalausta ja kaksi piirrosta. Lyhyen uran tehneen Fanny Churbergin kolme öljytyötä ovat myös huutokauppaharvinaisuuksia.

Suomen taiteen kultakauden useiden mestareiden töiden lisäksi huudettavana on myös muun muassa Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin töitä.

Maalausten ohella myytävänä on koruja, Fabergé-esineitä ja aseita.

Huutokauppa järjestetään Helsingissä 14.–15. joulukuuta.

Taulun hieno tarina

Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää joutui vuonna 1907 huudetuksi tavallaan vahingossa, kun sen osti myynnin estämiseksi tarkoitetusta suojahinnasta huolimatta sveitsiläisen pankkiirin poika. Viipurin huutokaupasta taulu ajautui ensin Pietariin ja sitten Tukholmaan ja joutui unholaan.

Aivi Gallen-Kallela alkoi jäljittää teosta 60 vuotta sitten ja löysikin sen vuonna 1998. Taulu oli iäkkään pariskunnan kodissa Tukholmassa. Pariskunnan rouva kertoi Aivi Gallen-Kallelalle nähneensä teoksen tulevan miehensä seinällä ja rakastuneensa ensin maalaukseen ja sitten vasta mieheen, jonka isä oli sen tuonut Pietarista vallankumouksen melskeissä.

Teos oli rakas myös itselleen Akseli Gallen-Kallelalle. Se on yksi Gallen-Kallelan 1800-luvun tuotannon merkittävimmistä kansanelämän kuvauksista.

Suosittelemme sinulle