Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Lindskogin talo kuoriutuu vanhaan loistoonsa

Pietarsaarelaisen Lindskogin talon mittava entisöintityö on lähes loppusuoralla. Viime keväänä paljastuneet yli 150 vuotta vanhat koristemaalaukset ovat vielä restauroimatta, mutta suurin osa yksivärisistä huoneista on maalattu.

Maalarimestari maalaa koristemaalauksia.
Maalarimestari Harri Vuojolainen työstää koristemaalauksia taiteilijasiveltimellä. Kuva: YLE / Kalle Niskala
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 10 kuukauden urakka maksaa kymmeniätuhansia euroja ja valmistuu kevättalvella. Talossa on käytetty kymmeniä sävyjä ja joka huoneessa on oma seinäsävynsä, kertoo maalarimestari Harri Vuojolainen.

- Tämä on siinä mielessä haastavampaa kuin nuoremmat aikakaudet, että pelissä on paljon vahvoja värisävyjä. Ja yleensä mitä vanhempi esiinotettava pinta, niin sitä huonommassa kunnossa se on.

Koristemaalaukset maalarimestari työstää taiteilijasiveltimellä, joten työ on pedanttia käsityötä. Seiniä hallitsevat vahvat värit: okraa, räikeää keltaista, punaista, harmaata ja sinistä.

Koti ja kauppa

Lindskogin talo on kokenut kovia, mutta selvinnyt monesta, jopa kaupunkia koetelleesta tulipalosta vuonna 1835.

- Talo oli kaupungin ensimmäinen kivitalo, joka rakennettiin vuonna 1797 ja rakennuttaja oli Adolf Lindskog, joka oli sen ajan suurin laivanvarustaja tällä seudulla. Myöhemmin tiloissa oli tukkuliike. Talo on toiminut oikeastaan kauppana ja asuntona aivan meidän päiviin asti, kertoo Pietarsaaren museonjohtaja Guy Björklund.

Uusrenessanssiajalta säilyneet koristemaalaukset ovat alueella melko harvassa. Pietarsaaressa tapauksia on muutamia ja näistä juuri kaupunginmuseon koristemaalaukset on todennäköisesti maalannut sama tekijä.

Museoviraston suojelema talo tulee Musiikki opiston käyttöön. Taloon tulee toimisto- ja kokoustiloja.

Suosittelemme sinulle