Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Valtion tuottavuusohjelma halutaan lopettaa - "Ei lisännyt tuottavuutta"

Valtion tuottavuusohjelman arvostelu kovenee. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ohjelma ei ole lisännyt tuottavuutta, vaikka valtiolta on vähennetty noin 8 000 työpaikkaa. Palkansaajajärjestöt ja eduskunnan tarkastusvaliokunta ehdottavat ohjelman lopettamista.

Nainen työskentelee kahdella tietokonenäytöllä
Kuva: YLE/Jyrki Lyytikkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtion tuottavuusohjelma alkoi purra toden teolla vuonna 2007. Kun väkeä on jäänyt eläkkeelle, ei paikkoja ole täytetty samaan tahtiin. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tuottavuusohjelma ei ole päässyt tavoitteisiinsa, eli työn tuottavuus ei ole lisääntynyt halutulla tavalla ja väen vähentämisestä on tullut itseisarvo.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mielestä koko ohjelma pitäisi nykymuodossaan lopettaa.

- Sehän ei ole tuottavuuden parantamisohjelma vaan henkilötyövuosien vähentämisohjelma. Haluamme, että tämä mekaaninen malli katkaistaan, toteaa valiokunnan puheenjohtaja Matti Ahde (sd.).

Ohjelman toteuttamista vetävä neuvotteleva virkamies Tomi Hytönen valtiovarainministeriöstä ei niele väitteitä ohjelman tehottomuudesta. Hänen mukaansa Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi ohjelmaa väärin perustein, kun se toteaa, että valtion töiden tuottavuus laski vuonna 2009 edellisvuoteen verrattuna. Hänen mukaansa tuloksia pitää tarkastella pitemmältä ajalta.

- Tuottavuusohjelma on toiminut. Valtio käyttää työvoimaa aikaisempaa vähemmän ja en ole kuullut, että palvelutaso olisi jotenkin romahtanut, Hytönen tiivistää.

Valtion työntekijöiden määrä on pudonnut noin 90 000:sta 82 000:een ja lähivuosina on määrä nipistää pois vielä noin 5 000 työpaikkaa. Luvut eivät sisällä yliopistoja ja harjoittelukouluja. Vähennys tulee ennen kaikkea suurten ikäluokkien eläköitymisen kautta. Vuosittain valtion leipiin puolestaan palkataan yli 2 500 ihmistä.

Perusteluna työvoimapula

Valtiovarainministeriön mukaan ohjelman toteuttaminen on välttämätöntä yksityisen sektorin työvoimatarpeen tyydyttämiseksi. Palkansaajajärjestön Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mielestä perustelu ontuu.

- En oikein jaksa uskoa siihen, että yksityisellä sektorilla tulisi valtava työvoimapula. On hoettu kohta kolmekymmentä vuotta, että työvoimapula tulee, hän sanoo.

Akavan työvoimapoliittinen asiamies Heikki Taulu arvioi, että ohjelman ajoitus on huono. Yksityinen sektori vähensi rekrytointejaan taantuman aikaan ja valtion tuottavuusohjelma heikentää työllistymistä valtion leipiin.

- Olisi hyvä laittaa tuottavuusohjelma jäihin ainakin siksi aikaa, kunnes työttömyys on vähentynyt, hän katsoo.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta totesi marraskuun lopulla että ohjelma on edennyt pääosin tavoitteiden mukaisesti, ja sitä pitää jatkaa. Eduskunta käsittelee ohjelmaa jouluun toisena päivänä.

Suosittelemme