Pääesikunnan mukaan Suomen armeija on homokysymyksissä kuin yhteiskunta pienoiskoossa, homoja armeijassa on siinä missä kaikkialla muuallakin, eikä syrjintää ja epätasa-arvoisuutta varusmiespalveluksessa sallita.
Pääesikunnasta kerrotaan, että ongelmia seksuaalisen tasa-arvon toteutumisessa ei ole ilmaantunut. Varusmiespalvelukseen astuvalta seksuaalista suuntautumista ei kysellä, eikä asiaa kysellä asepalveluksen aikanakaan. Myöskään puolustusvoimien henkilöstön osalta ei ole tullut valituksia työsyrjinnästä.
”Emme halua olla mukana sellaisessa, mitä ei ole”
Pääesikunnasta ei perjantain aikatauluihin vedoten löytynyt sotilastaustaista haastateltavaa, joka olisi pystynyt kuvailemaan armeijan nykyisiä homoasenteita.
Varusmiesten haastattelemisen seksuaalisen tasa-arvon toteutumisesta varusmiespalveluksessa pääesikunta kielsi. Kieltoa pääesikunnasta perusteltiin sillä, että puolustusvoimat ei halua olla luomassa sellaista kuvaa, että asia olisi armeijassa minkäänlainen ongelma.
Seta ei ole saanut valituksia
Seksuaalisen tasa-arvon toteutumista edistävä ihmisoikeusjärjestö Seta muistuttaa, että seksuaalivähemmistöjen kohtelua armeijassa ei ole koskaan tutkittu. Setan mukaan ongelmia ei ole kantautunut heille asti.
- Suomen armeija on tuskin syrjinnästä vapaa vyöhyke, niin kuin ei mikään muukaan alue meidän yhteiskunnassa, vaan syrjintää esiintyy seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella. Suomen armeijasta meillä ei kuitenkaan ole tiedossa, että siellä olisi sen suurempia ongelmia kuin muillakaan alueilla, sanoo Setan vs. pääsihteeri Tanja Lehtoranta.