Ilman hormia toimivat sisustustakat ovat suosittuja myös Suomessa. Vakavat vaarat liittyvät ennen kaikkea etanolitakkojen väärään käyttöön. Polttoainetta ei koskaan saa lisätä vielä palovaiheessa olevaan takkaan. Ja vaikka liekkejä ei enää takan ulkopuolelta näkisikään, polttoaineastia saattaa olla vielä kuuma.
Saksassa viimeisin kuolemaan johtanut sisustustakkaonnettomuus tapahtui muutama päivä sitten. 40-vuotias nainen kuoli kasvojen ja ylävartalon palovammoihin sen jälkeen, kun etanoli oli humahtanut polttoaineen täyttövaiheessa.
Kaasuuntuminen johtaa räjähtävään seokseen
Stiftung Warentest varoittaa, että etanoli kaasuuntuu yli 21 asteen lämpötilassa ja muodostaa yhdessä huoneilman kanssa erittäin helposti syttyvän seoksen. Kaasuuntumisen vaara on suuri, jos takan jättää täyttämisen jälkeen avonaiseksi.
Toinen vakava vaaratekijä on ylitäyttö. Jos etanoli valuu astian ulkopuolelle, voi seurauksena olla nesteen syttyminen kuumien pintojen vaikutuksesta.
Saksalaiset kuluttajat ovat raportoineet Stiftung Warentestille, kuinka liekkeihin syttynyttä takkaa ei ole saanut sammumaan edes sammutuspeitteellä. Liekit ovat humahtaneet uudelleen kerta toisensa jälkeen sammutuspeitteen poistamisen yhteydessä.
Stiftung Warentest muistuttaa kuluttajia, että sisustustakkojen yhteyteen ilmestyneet sertifioinnit kertovat ainoastaan valmistajien suorittamien testien läpäisystä. Käyttäjien väärinkäytöksiltä ne eivät suojaa.