Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kirjallisuuden Runeberg-palkintoa tavoittelee kahdeksan ehdokasta

Vuoden 2011 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on valittu. Runeberg-palkintoa tavoittelee yhteensä kahdeksan teosta: kaksi runokokoelmaa, kaksi romaania, kaksi novellikokoelmaa ja kaksi esseeekokoelmaa. Voittajan valitsee kolmihenkinen raati.

Avaa Yle-sovelluksessa

Esiraati valitsi vuoden 2011 kahdeksan Runeberg-palkintoehdokasta 209 teoksen joukosta. Esiraatiin kuuluivat kriitikko ja KirjaIN-lehden päätoimittaja Ville Hänninen, kirjailija Anne Leinonen ja tutkija Mia Österlund Åbo Akademista.

Voittajan valitsee toinen kolmihenkinen raati. Palkintoraatiin kuuluvat kirjailija, suomentaja ja sanataiteen opettaja Jyrki Vainonen, tutkija ja suomentaja Anna Helle ja kulttuuritoimittaja Philip Teir. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2011.

Sääntöjen mukaan Runeberg-palkinto myönnetään Suomen kansalaiselle tai vakituisesti Suomessa asuvalle henkilölle tunnustukseksi ansioista kaunokirjallisuuden alalla. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Palkinto on suunnattu ennen muuta romaani- ja novellitaiteen sekä runouden edustajille, mutta voidaan raadin harkinnan mukaan myöntää myös väljemmin. Se on tarkoitettu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Vuoden 2011 Runebergin-palkintoa tavoittelevat:

Eva-Stina Byggmästar: Vagga liten vagabond. Söderströms (runoja)

Olli Jalonen: Poikakirja. Otava (romaani)

Pekka Manninen: Kiimakangas. WSOY (romaani)

Tommi Melender: Kuka nauttii eniten. Savukeidas (esseitä)

Antti Nylén: Halun ja epäluulon esseet. Savukeidas (esseitä)

Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni. Teos (novelleja)

Harry Salmenniemi: Texas, sakset. Otava (runoja)

Miina Supinen: Apatosauruksen maa. WSOY (novelleja)

Tarjonta monipuolista, mutta synkkää

Esiraati kiitti vuoden 2010 kirjallisuussatoa monipuoliseksi ja moniääniseksi ja erityisesti sitä ilahdutti runouden ja esseistiikan monipuolisuus. Aiheista nousivat esiin erityisesti kirjailijan identiteetti ja faktan ja fiktion sekoittaminen.

Nykyhetken kuvausta raati piti synkkäsävyisenä. Raati myös moitti kirjoittajia varovaisuudesta, etenkin romaanitaiteessa. Runoissa, novelleissa ja esseissä ilmaisun vapaus oli paremmin aistittavissa.

Ylen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen pitää teoslistaa kielellisesti hämmästyttävän kokeilevana.

– Esimerkiksi Harry Salmenniemen Texas, sakset ei varsinaisesti ole runokokoelma, vaan koostuu yksittäisistä sanoista ja lauseista.

Kirjallisuuden lajien osalta lista on Puttosen mielestä melkein liiankin tasapuolinen.

– Esseistä yksi kokoelma olisi riittänyt, sillä nämä molemmat ovat lähellä toisiaan. En myöskään ymmärrä, miksi on valittu kaksi niin kokeilevaa runoteosta ja kaksi niin samansuuntaista tarinakokoelmaa.

Puttonen on pettynyt myös siihen, ettei Finlandia-ehdokkuuttakin paitsi jäänyt Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta yltänyt Runeberg-listalle.

Vuonna 2010 Runeberg-palkinnon sai Kari Hotakainen teoksellaan Ihimsen osa.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.

Palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Suosittelemme