Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Paholainen ja joulupukki pukeutuvat punaiseen

Muinaisissa tarinoissa joulupukilla ja paholaisella oli paljon yhteistä. Molemmat hiippailivat talojen liepeillä, tulivat sisään savupiipusta sekä leppyivät viinillä ja hyvällä ruualla.

Aamu-tv:n sohvalla vieraili paholaisesta kirjan kirjoittanut teologi Kari Kuula. Kuultiin mikä oikeasti on antikristus ja miten paholaisen voi karkoittaa.
Avaa Yle-sovelluksessa

- Keskiajalla ajateltiin, että paholainen asuu Pohjolassa jumalten vuorella eli siis Lapin Korvatunturilla. Paholainen pukeutui punaiseen ja kuvattiin usein punaisissa vaatteissa. Koska tuli oli helvetin elementti, ajateltiin, että paholainen tulee koteihin savupiipun kautta. Paholaisella oli myös mukanaan iso säkki, jossa hän vei syntiset mukanaan. Mutta jos talo jätti paholaiselle viiniä ja ruokaa pöydälle, toivottiin, että paholainen mieltyisi taloon eikä veisi ketään mukanaan, teologian tohtori Kari Kuula kertoo joulupukin ja paholaisen yhtäläisyyksistä Aamu-tv:n haastattelussa.

Kuula on julkaissut tietokirjan paholaisesta.

Paholaisen ja joulupukin yhteys saattaa liittyä myös läheisiin kutsumanimiin. Joulupukin tarina lähti liikkeelle Pyhästä Nikolauksesta. Muinoin paholaista kutsuttiin nimellä Pyhä Nik. Molemmat olivat myös hiipparoivia hahmoja, joiden uskottiin liikkuvan kotien lähistöllä.

Paholaisen perheessä riidellään

Keskiajalla ihmiset kertoivat paljon tarinoita paholaisesta. Esimerkiksi paholaisen perhe oli riitaisaa väkeä.

- Keskiajalla ajateltiin, että paholaisen vaimo on nalkuttava muija, jota moittii laiskurimiestään ja houkuttelee tätä pahantekoon, Kuula selittää.

Perheväkivaltaa esiintyi molemmin puolin. Uskottiin, että ukkonen johtui paholaisen perheen riitelystä.

Paholaisella oli kertomuksissa myös vaihteleva määrä lapsia. Hänellä oli toisinaan seitsemän tytärtä, jotka oli nimetty kuolemansyntien mukaan. Toisinaan hänellä oli kaksi lasta: synti ja kuolema.

Tärkein Luciferin lapsista oli kuitenkin poika Antikristus, jonka on määrä tulla maan päälle taistelemaan Kristusta vastaan aikojen lopussa. Kristillisessä perinteessä uskotaan Kristuksen voittoon lopullisessa kaksintaistelussa, Kuula muistuttaa.

Huumorilla paholaisen kimppuun

Paholaisen karkottamiseen Kuulalla on yksinkertaiset neuvot. Ihmisen pitää ajatella kaikkea hyvää, jota hänellä elämässään on, ja kiittää niistä asioista.

Myös rakkaus ja hyvät ja läheiset ihmiset ympärillä karkottavat paholaisen. Luterilaisessa perinteessä myös uskottiin, että huumori on tehokas paholaisen karkottaja.

Suosittelemme