Hyppää sisältöön

Marskin suosikkiviini jäljitettiin ranskalaiselle pikkutilalle

Vanhasta valokuvasta näkyi Mannerheimin päivällisten menulista ja siinä viinietiketin nimi. Kaksi suomalaista viininharrastajaa onnistuivat jäljittämään marsalkan suosikkiviinin lähteen Ranskan Bordeaux’hon. Tieto viinitilan löytämisestä kiinnostaa myös Lopen Marskin majan isäntiä.

Mannerheimin suosikkipunaviini oli Bordeauxin’n alueelta tuleva Chateau Tertre Daugay de Vassal, vuosikertaa 1929. Nyt Alko tuo samalta tilalta tätä vuoden 2004 viiniä kuuden pullon puulaatikossa. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Marsalkka Mannerheimin tiedetään pitäneen Helsingin Kaivopuistossa mittavaa juomavarastoa.

-Mikkelin päämajan vuosina ruokaryyppy nautittiin valtion piikkiin mutta kaikki muut juomat haettiin Marskin kodista Helsingistä, tietää Heikki Kujansuu, toinen Lopen Marskin majan isännistä.

Mannerheimin suosikkipunaviini oli Bordeauxin’n alueelta tuleva Chateau Tertre Daugay de Vassal.

Vuosikerta oli 1929, joka oli erittäin hyvä viini vuosi kyseisellä viininviljelyalueella.

-Meilläkin oli tieto että Marskin viinit tulivat Bordeaux’n Saint Emilionin alueelta, joka on maailmankuulu viineistään. Olemme tarjoilleet Mannerheimin perinneillallisten yhteydessä siellä tuotettuja viinejä, Kujansuu kertoo.

Ongelmia ovat tuottaneet toimitusvarmuus ja viinien hinta, joka helposti kipuaa liian korkeaksi.

Suosikkiviinin tuotantotila löytyi vuosien jälkeen

Gummeruksen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Mika Koivula huomasi muutama vuosi sitten Mannerheim- kirjasta päivällisten menuun, jossa näkyivät myös viinietiketit. Punaviininä oli Bordeaux’n alueelta tuleva Chateau Tertre Daugay de Vassal.

Tätä viiniä Marski tarjoili päivällisillään kotonaan Helsingin Kaivopuistossa. Viiniä täytyi olla aimo varasto sillä hänen tiedetään tarjonneen sitä koko 1930-luvun ja vielä sotavuosinakin.

Mannerheim tapasi viinitilan kreivittären ehkä Pietarissa

Yhdessä Martelan Suomen yksikön johtajan Panu Ala-Mikkolan kanssa Koivula lähti jäljittämään viinin alkuperää.

Kauppalehden haastattelema Koivula kertoo kuinka kaksikko vuosien haahuilun jälkeen päätyi vanhaan viinikauppaan Bordeaux’ssa. Sieltä saatiin apua ja selvitettyä tila, josta viini oli peräsin. Vain 16 hehtaarin kokoinen viinitila, Chateau Tertre Daugay kuuluu Saint Emilionin viinialueeseen.

Miten Mannerheim oli viinin löytänyt ?

Kävi ilmi, että viinitilan edesmennyt omistaja krevitär de Vassal oli kosmopoliitti kuten Mannerheimkin, joka vietti paljon aikaa Pietarissa ja Pariisissa. Oli siis mahdollista, että kreivitär ja Mannerheim kohtasivat sattumalta Pietarissa.

Koska Mannerheimin maine on edelleen Suomessa kova, on Alko ottanut noin 40 euron arvoisen Chateau Tertre Daugay Saint-Emilion Grand Cru Classe 2004 toimitusmyyntiin.

Viinissä on kuulemma yli puolet Merlot-rypälettä ja loput Cabernet francia.

Suosittelemme sinulle