Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Konservatiivit haluavat kirkkoon syrjintäkiellon

Kirkon konservatiivit haluavat papeille omantunnonsuojaa. Homouden hyväksyminen, naispapit, avokummit ja eronneiden vihkiminen sotivat monen kirkonmiehen arvoja vastaan. Konservatiivit seurakuntalaiset ovat puolestaan jäämässä ilman hyväksymiään pappeja, koska kirkko ei enää vihi virkaan naispappeuden vastustajia.

Kirkon konservatiivit haluavat omantunnonsuojaa kirkkoon.
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin tuomiokirkossa siunattiin illalla homoperheiden joulunaikaa. Ensimmäistä kertaa järjestettävään perheiden joulusiunaukseen oli kutsuttu sateenkaariväen lisäksi myös yksineläviä, eronneita ja kumppania kaipaavia.

Viikon alussa, itsenäisyyspäivänä, samassa pyhätössä pyydettin ylhäältä varjelusta homofobiaa vastaan.

Kirkon konservatiivit papit ja maallikot kokevat jo olonsa tukalaksi. Kirkolliskokouksen oululainen konservatiiviedustaja, Pekka Lahdenperä pitää kirkkoa jo henkisellä tasolla kahtiajakaantuneena.

- Papeilla ei ole riittävää omantunnon suojaa, hän sanoo.

Kirkolliskokouksen päättämä homoparien puolesta rukoileminen sovittiin vapaaehtoiseksi, mutta naispappeutta, eronneiden vihkimistä tai avokummiutta vastustavat papit eivät voi kieltäytyä omaatuntoaan vastaan sotivista toimituksista tai töistä.

Yhteiskunnan lait ja määräykset menevät omantunnon edelle

Konservatiivit haluavat nyt kirkkolakiin syrjintäkieltosäännöksen, joka antaisi toisinajattelijoille omantunnon suojan. Kirkkolain pykälä velvoittaisi myös yleisiä tuomioistuimia.

Aamulla TV:n Ykkösaamussa esiintynyt arkkipiispa Kari Mäkinen rajasi omantunnonsuojan homorukouksiin, jotka luvataan papeille vapaaehtoisiksi.

Yhteistyöstä naispappien kanssa eivät konservatiivit voi enää kieltäytyä. Seurakuntalaiset puolestaan ovat oikeutettuja saamaan palvelunsa oli kysessä avioliittoon vihkiminen tai kaste

- Kirkko ei voi vain katsella ulkopuolelta miten yhteiskunta elää ja muuttuu, vaan kirkko on erottamaton osa tätä kokonaisuutta, arkkipiispa sanoi.

Konservatiivit seurakuntalaiset jäävät ilman oikeaoppisia pappeja

Vanhoilliset seurakuntalaiset haluaisivat papeiksi naispappeuden vastustajia, mutta heitä ei enää vihitä virkaan. Herätysliikkeissä pohditaan yhteistyötä Luther-säätiön Lähestyshiippakunnan kanssa oikeoppisten pappien saamiseksi.

Radikaaleja otteita emmitään, koska kirkon taloudellinen tuki herätysliikkeille on merkittävä.

Oululainen kirkolliskokousedustaja Pekka Lahdenperä ennustaa kirkon hajaantuvan, jos mitään ei tehdä. Hän esittää ratkaisuksi henkilöseurakuntaa, jossa ihmisiä ei määrättäisi seurakuntaan asuinpaikan perusteella

- Seurakunnan saisi valita oman kristiilisen näkemyksen mukaan. Liberaalit saisivat omat seurakuntansa ja me konservatiivit omamme, Lahdenperä ehdottaa.

Suosittelemme