Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Säpo: Tukholman räjähdyksiä tutkitaan terrori-iskuina

Tukholman keskustassa lauantaina sattuneita räjähdyksiä tutkitaan terrori-iskuina, vahvistaa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo. Säpo kertoi sunnuntaina aamupäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa myös saaneensa varoitusviestin iskuista etukäteen. Räjähdyksissä kuoli epäilty iskun tekijä ja loukkaantui lievästi kaksi muuta.

Viranomaiset ja Ruotsin hallitus eivät vahvista tietoja ja varoittavat hätäisistä päätelmistä.
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuuspoliisi Säpo on ottanut tapauksen tutkinnan johtoonsa. Poliisi aikoo myös tehostaa valvontaa Tukholman keskustassa, muun muassa useissa kauppakeskuksissa, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

- Se, mitä tapahtui, on hyvin vakavaa, sanoo Säpon edustaja Anders Thornberg.

Miehen epäillään räjäyttäneen itsensä Bryggargatanilla jouluruuhkassa kello viisi iltapäivällä paikallista aikaa. Muutamaa minuuttia ennen kaasupulloilla täytetty auto oli räjähtänyt Olof Palmen kadulla. Kaksi auton räjähdyksessä lievästi loukkaantunutta kuljetettiin sairaalaan.

Ruotsin televisio SVT kertoo, että miehen läheisyydestä olisi löytynyt nauloilla ja mahdollisella räjähdysaineella täytetty reppu.

Räjähdyspaikat sijaitsevat noin kolmensadan metrin päässä toisistaan. Poliisi ei ole kommentoinut räjähdysten yhteyttä toisiinsa, tekijän henkilöllisyyttä tai teon motiivia. Ruotsalaisten iltapäivälehtien mukaan epäilty räjäyttäjä olisi 28-vuotias mies. Islamistisella internetsivustolla on julkaistu tietoja iskun tekijän henkilölllisyydestä. Turvallisuuspoliisi Säpo ei halunnut kommentoida internetsivun tietoja.

"Tämänsuuntaista on ounasteltu"

Yle Uutisten Tukholman-kirjeenvaihtajan Tom Kankkosen mukaan tapahtuma on erittäin poikkeuksellinen Ruotsin historiassa.

- Toki yksi pääministeri ja yksi ulkoministeri on murhattu, mutta tämäntyyppistä terrori-iskua ei tunneta lähihistoriassa. Tämä on vakava käänne Ruotsin kehityksen kannalta.

Tänä vuonna Ruotsissa paljastui joidenkin maahanmuuttajien yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin.

- Jotakin tämänsuuntaista on täällä jo ounasteltu. Täällä on tunnettu huolta väkivallan mahdollisuudesta, kun kävi ilmi, että Ruotsista on matkustanut maahanmuuttajataustaisia ihmisiä muihin maihin taistelemaan.

Suosittelemme