Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kinkuissa pitää olla valinnan varaa

Ruokakauppojen kinkkusesonki on alkanut. Jouluun on aikaa vielä pitkälti toista viikkoa, mutta moni hankkii potkansa hyvissä ajoin. Kauppiaalla täytyy nykyisin olla tarjolla monenlaisia kinkkuja, jotta jokaiselle perheelle löytyy juuri sopiva.

Joulukinkkuja pakastealtaassa
Tuottajat alkavat varautua joulukinkkusesonkiin hyvissä ajoin. Joulukinkkuja aletaan tehdä pakastetuotteina jo ennen kesää. Kuva: YLE / Antti Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Tornion K Supermarket ykkösen kauppias Antti Kaarlela on toiveikas.

- Kaupan joulu on alkanut hyvin, ja tästä myynti vain vilkastuu jouluaatonaattoon saakka, Kaarlela uskoo.

Kinkun malli muuttumassa

Ennen perheessä oli isä ja äiti ja liuta lapsia, tänään on paljon yksin asuvia ja yksinhuoltajia. Niinpä kinkkukin on jouluna erilainen.

- Juhlakinkku on suosittu, ja rullakinkkuja menee yhä enemmän. Ostajan toivomus kinkun koosta voidaan ottaa näin paremmin huomioon.

Juhlakinkku eroaa perinteisestä siinä, että siitä on luu poistettu, vain potka on jäljellä.

Käsittele kinkku oikein

Jäinen kinkku on otettava sulamaan jääkaappilämpöön viimeistään jouluviikon maanantaina.

- On huolehdittava siitä, että kinkku ei missään vaiheessa pääse lämpenemään liikaa, ja veitsien ja leikkuulautojen on oltava puhtaita, Antti Kaarlela sanoo.

Nopeampikin sulatusmenetelmä on, mutta siinä on oltava tarkka:

- Kinkun voi upottaa kylmään veteen sulamaan, aikaa kuluu noin vuorokausi. Mutta pitää muistaa, että suolattu kinkku pitää panna sulamaan veteen, jossa on muutama prosentti suolaa. Muuten kinkusta menee maku.

Kruunun kurssi tuo ruotsalaisostajia Tornioon

Tornion liikkeissä kruunukauppa on kohentunut tänä vuonna selvästi.

- Kruunun kurssi on parantunut, tietenkin riippuen siitä, miltä suunnalta katsoo, mutta tosi on, että kruunu kävi ennätyksellisen alhaalla. Nyt palataan normaaliin, Antti Kaarlela kuvailee.

Kaarlelan mukaan vielä vuosi sitten yhdellä eurolla sai yli kymmenen kruunua, tänään noin yhdeksän. Muutos on jo sen verran suuri, että se vaikuttaa rajakaupan suuntaan.

Suosittelemme sinulle