Hyppää sisältöön

Valmiiksi kulutettujen farkkujen valmistus hengenvaarallista

Tuhannet vaatetusalan työntekijät vaarantavat terveytensä hiekkapuhallettujen farkkujen viimeistelyssä. Farkkuja muokataan käytetyn näköisiksi käsintehtävällä hiekkapuhalluksella, joka altistaa työntekijät parantumattomalle keuhkosairaudelle. Suomeen tulleiden niin sanottujen tappajafarkkujen määrää selvitetään kevään aikana.

Kuva: YLE

Käsintehtävän hiekkapuhalluksen haitat ovat olleet isojen vaatevalmistajien tiedossa jo pitkään. Tuotantoketjun puutteellisen valvonnan vuoksi vaarallista menetelmää ei olla saatu kitkettyä pois.

Farkut viimeistellään hiekkaisella paineilmalla käytetyn näköisiksi useimmiten pienissä hikipajoissa. Manuaalista hiekkapuhallusta tehdään muun muassa Kiinassa, Bangladeshissa, Egyptissä ja Pohjois-Afrikan maissa, arvioi Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus Saskin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen. Useimmiten työntekijöiden suojavarustus on heikko tai olematon.

- Farkkujen tuotantoketju on pätkitty moninkertaisiksi alihankinnan alihankinnaksi ja juuri manuaalinen hiekkapuhallus on työvaihe, joka teetetään huonosti varustelluissa hikipajoissa. Sieltä palvelu saadaan halvimmalla ja juuri näissä paikoissa valvonta on olematonta, kertoo Pääkkönen.

EU:ssa vaatteiden hiekkapuhallus kiellettiin jo 40 vuotta sitten. Suurimpiin farkkujen vientimaihin kuuluva Turkki laittoi puhallukselle lopun keväällä 2009. Pääkkösen mukaan turkkilaiset farkkutehtailijat ovat kuitenkin kiellon jälkeen ulkoistaneet osan tuotannostaan köyhiin kehitysmaihin.

Seurauksena hengenvaarallinen keuhkosairaus

Farkkujen vuoksi keuhkonsa lopullisesti pilanneita on tuhansia. Saskissa tiedetään, että kivipölylle altistuminen on johtanut työntekijöiden kuolemiin ainakin Turkin farkkutehtaissa. Työterveyslaitoksen ylilääkäri Panu Oksa tietää hiekkapuhalluksen vaarat, sillä menetelmää käytetään myös kaivostyössä ja laivateollisuudessa.

- Jos hiekkapuhallus tehdään kvartsihiekalla niin pölypitoisuudet nousevat hyvin suuriksi. Sairauden voi saada jo muutaman vuoden altistuksella, jos suojaimia ei ole käytössä.

Oksan mukaan sairaus on yleinen kehitysmaissa, koska tieto ja suojautumiskonstit ovat puutteelliset. Hoitamattomana sairaus voi johtaa keuhkojen toiminnan lakkaamiseen.

- Keuhkoihin tulee sidekudosta, hengittävä keuhkokudos vähenee ja lopputuloksena on hengenahdistus.

Suuret muotibrändit hylkäävät hiekkapuhalletut farkut

Farkkuyhtiö Levi Strauss ja vaatevalmistaja Hennes & Mauriz ovat ilmoittaneet lopettavansa hiekkapuhallettujen vaatteiden myynnin vuodenvaiheessa. Tuotteiden sisäänoston H&M lakkautti jo syyskuussa, kertoo Suomen markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Tiina Miettinen.

- Kannustamme muita yrityksiä tähän samaan. On niin paljon muita keinoja luoda näitä efektejä ja kulutettua tuntua farkkuihin.

Miettisen mukaan yrityksellä on ollut useiden vuosien ajan tarkat terveys- ja turvallisuusvaatimukset hiekkapuhallukselle.

- On osoittaunut aika vaikeaksi varmistaa, että näitä vaatimuksia sitten noudatetaan tavaran toimittajien tehtaissa. Tämän vuoksi lopetetaan hiekkapuhallettujen tuotteiden osto ja myynti.

Suomessa myytävät farkut syyniin

Sask aikoo selvittää ensi keväänä, minkä verran Suomeen tulee farkkuja manuaalisen hiekkapuhalluksen maista. Selvitystä ennen Saskin viestintäpäällikkö Pääkkönen kehottaa kuluttajia olemaan varpaillaan.

- Itse voi ottaa kantaa, että ottaako tietoisesti riskin ja valitsee haalistetut farkut, jolloin ottaa myös sellaisen riskin, että farkkujen valmistaja on sairastunut tappavaan tautiin.

Pääkkösen mukaan Suomessa vaatemyyjien ja -valmistajien tieto valmiiksi kulutettujen farkkujen tuotantotavoista on hatara.

- Meillä ei ole tästä asiasta kuin valistunut arvaus, mutta valistunut arvaus on, että he pelkäävät, että heillä saattaa olla valikoimissaan tällaisia farkkuja, koska tuotantoketjun alapää on niin vaikeasti valvottavissa.

Suosittelemme sinulle