Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Jouluseimiä, panettonea ja unelmia

Mannilan vanha maa- ja metsätila Mikkelin Otavassa on ollut saman suvun hoidossa jo viiden sukupolven ajan. Aiemmin tila toimi sekä lypsykarja- että siemenviljatilana, nykyisin pelloilla kasvaa kauraa, ohraa ja pensasmustikkaa. Viime keväänä Mannilan suomalais-italialainen isäntäpari päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja perusti tilan päärakennukseen italialaisen puodin.

Jouluseimi pöydällä
Jouluseimi kuuluu italialaiseen jouluun. Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mannilan tila on ulkoa päin kuin mikä tahansa eteläsavolainen perinteikäs maatila. Ympärillä on peltoja ja pihassa juoksentelee pörröinen vahtikoira. Keltaisen päärakennuksen päädystä avautuu kuitenkin ovi Italiaan.

- Olimme tätä ajatusta kypsytelleet mieheni kanssa jo pitkään ja viime keväänä laitoimme asioihin vauhtia, kertoo InStile Mannilan yrittäjä Johanna Branchicella puodissaan italialaisten merkkivaatteiden keskellä.

Lokakuussa avatun puodin taustalla on useita tekijöitä, yhtenä maaseudulla puhaltavat muutoksen tuulet. Johannan isä luopui tilan lehmistä jo 1970-luvulla ja sukupolven vaihdoksen jälkeen kymmenisen vuotta sitten Johanna miehineen otti pensasmustikkaa kasvatukseen.

- Nyt halusimme yhdistää tämän meidän italialais-suomlaisen taustan ja maaseudun ja samalla vastata maaseutujen rakennemuutokseen. Pyrimme tarjoamaan asiakkaille erilaisen ympäristön tehdä ostoksia ja tutustua italialaiseen kulttuuriin.

Jouluseimi ja panettone kuuluvat italialaiseen jouluun

Puodissa myydään italialaisia naisten vaatteita, koruja, keramiikkatöitä sekä kausiherkkuja. Näin joulunalla hyllyjä koristavat useat pienet jouluseimet. Jouluseimi kuuluu perinteisesti jokaiseen italialaiseen kotiin.

- Joulun valmistelu aloitetaan Italiassa jo hyvissä ajoin ja seimet otetaan esille viimeistään joulukuun alussa. Seimissä on usein pieniä valoja ja yksityiskohtia, Branchicella kertoo heidän perheen jouluseimen äärellä. Branchicellan perheen seimessä on valojen lisäksi vielä pieni elävää vettä liruttava kaivokin.

Seimien keskellä Instile Mannilan puodissa on koreita jouluherkkukoreja. Koreista löytyy muun muassa suklaalla kuorrutettuja, appelsiinitäytteisiä viikunoita.

- Viikunat ovat Italiassa nimenomaan talvenajan herkku. Nämä viikunat tulevat pieneltä sata vuotta toimineelta perheyritykseltä, joka on erikoistunut viikunoiden käsittelyyn.

Siinä missä suomalaisessa joulupöydässä on joulukinkku ja sinappituubi, kuuluvat italialaiseen jouluun panettone-kakku ja kuohuviini. Kakkuja on erilaisia ja niissä voi olla sisällä muun muassa appelsiinia ja sitruunan kuorta sekä rusinoita tai suklaata ja viikunoita.

Branchicellojen kolmilapsinen perhe viettää tämän joulun kotosalla. Joulupöytään katetaan ainakin kalaa ja panettonea. Joululauluja lauletaan mutta pääasiassa suomeksi.

- Italialaiset laulavat paljon vähemmän joululauluja kuin täällä Suomessa.

Herkut ja vaatteet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan

Joulun jälkeen Mannilan puodissa käännetään katseet jo kevääseen ja pääsiäiseen. Johanna Branchicella kertoo, että vaatteiden kevätmallisto on jo tilattu ja tulossa on muun muassa lasten karnevaaliasuja.

- Tilaamme myytävät pieniltä tavarantuottajilta ja kyllä se vaatii sen, että käy pari kolme kertaa vuodessa Italiassa tuotteita katsomassa. Myyjät sitten toimittavat tavarat kuriirien välityksellä kotiovelle asti. Meillä on se etu että osaamme molemmat mieheni kanssa puhua italiaa. Se auttaa kaupankäynnissä, Branchicella kertoo.

Johanna Branchicellan tulevaisuuden haaveena on laajentaa puotia, mutta nyt katseet on käännetty kevääseen ja kesään.

- Olisi hienoa jos tästä kasvaisi semmoinen paikka, jonne ihmisten on mukava tulla ihan jo tämän tunnelman vuoksi.

Suosittelemme