Opetusvastuu on ollut nyt vuoden ajan perheen isällä Juhani Paavolaisella, joka on ammatiltaan rakennusmestari.
- Tässä oppii lasten mukana. Toisaalta se, että ohjaa ja neuvoo lapsia eteenpäin, ei merkitse sitä, että täytyy aina tietää kaikki se sama kuin he. Enemmän tässä auttaa lapsia oman oppimisrytmin ja tekniikan löytämisessä, Paavolainen kuvaa.
Paavolainen myöntää, että lasten opettaminen on ollut ajoittain työlästä ja vastuu painaa. Vaimo opetti lapsia kymmenen vuotta, mutta hoitaa nyt viransijaisuutta lastentarhassa.
- Hän halusi päivittää ammattitaitoaan, mutta varmasti myös hengähtää välillä.
Valinnassa painoi kristillinen vakaumus
Peruskoulun tarjoamassa opetuksessa ei ole Paavolaisten mielestä mitään vikaa. Syy valintaan on kristilliseen vakaumukseen perustuva näkemys perhesiteiden tärkeydestä.
- Elämän eväät saadaan perhepiirissä. Me emme ole halunneet, että perhe sirpaloituu, ja uskon, että useimmilla kotiopetuksen valinneilla on taustalla sama syy, Paavolainen sanoo.
Hän kuitenkin korostaa, että kristillinen arvomaailma on vain yksi syy muiden joukossa. Kotiopetuksessa lapset oppivat Paavolaisen mielestä itsenäisen opiskelun taitoja, josta on hyötyä esimerkiksi yliopistomaailmassa.
Kavereita miekkailusta
Omanikäisiä kavereita on pyritty hankkimaan lapsille harrastusten kautta. Pojat ovat innokkaita miekkailijoita, ja lapsia on myös käytetty yliopistolla tiedekerhossa.
- Uskon, että sosiaalisissa taidoissa hyvä itsetunto on hirveän tärkeä, eikä meidän lasten sosiaalisissa taidoissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. He tulevat toimeen eri ikäisten ihmisten kanssa.
Juhani Paavolainen on varma siitä, että kotiopetus on koitunut lasten parhaaksi. Vanhimmat lapset ovat nyt tavallisessa lukiossa ja isä on tyytyväinen lukion sujumiseen.
- Meidän ei enää tarvitse miettiä sitä, miksi me ryhdyttiin tähän. Olemme nähneet, että tämä tuottaa hyviä tuloksia ja aiomme jatkaa tällä tiellä, Juhani Paavolainen sanoo.