Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sähkönkulutus yltänee uuteen ennätykseen alkuvuodesta

Kireät pakkaset lisäävät joulunajan sähkönkulutusta, mutta kulutushuippu rikkoutunee vasta alkuvuodesta, kun teollisuuden jouluseisokit päättyvät. Sähköyhtiöt toivovat kotien jouluaskareisiin malttia, etteivät sulakkeet joudu liian kovalle koetukselle.

Fingridin mukaan pohjoisen rannikkoseuduille rakennetaan uutta tuulivoimaa noin 1900 megawattai vuoteen 2025 mennessä.
Fingridin mukaan pohjoisen rannikkoseuduille rakennetaan uutta tuulivoimaa noin 1900 megawattai vuoteen 2025 mennessä. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Paukkupakkaset ja kuumin kinkunpaistosesonki eivät riitä rikkomaan sähkön kulutusennätyksiä, sillä Suomen suurimmat sähkösyöpöt eli teollisuuslaitokset on pysäytetty juhlapyhien ajaksi. Sähköyhtiö Fortumin käyttöpäällikkö Jörgen Dahlqvist muistuttaa, että silti kaikkia sähkölaitteita ei silti kannata laittaa yhtä aikaa päälle.

- Kyllä sähkölaitteiden kanssa kannattaa käyttää tervettä harkintaa näin kovilla pakkasilla, ettei pääsulakkeiden kanssa tule ongelmia, hän sanoo.

Fortum on varautunut myös mahdollisiin sähkökatkoksiin.

- Meillä on kolminkertainen määrä asentajia varalla joulunpyhinä, jotta pystymme korjaamaan viat mahdollisimman nopeasti.

Varajoukkojaan ovat vahvistaneet muutkin sähköyhtiöt, mm. Vattenfall. Vattenfall on varautunut jakeluhäiriöihin varsinkin syrjäseuduilla.

Teollisuuden elpyminen syö sähköä

Teollisuus kuluttaa yli puolet kaikesta sähköstä. Kantaverkkoyhtiö Fingridissä jännitetäänkin, heilahtaako valtakunnallinen sähkönkulutusmittari uuteen ennätykseen jo alkuvuodesta. Suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen arvioi, että jos kireät pakkaset jatkuvat, näin voi hyvinkin käydä.

- Lamakauden jälkeen kulutus on selvästi nousemassa ja jos tammikuussakin on kovat pakkaset, sähkönkulutus saattaa nousta lähelle 15 000 megawattia.

Aatonaattona kulutus nousi korkeimmillaan hieman päälle 13 000 megawattiin. Suurin kulutus oli kello 16 ja 17 välillä. Aattoaamuna sähköa kului noin 12 000 megawattia.

Tämäkin joulu kuluu Suomessa osin Venäjältä ja Virosta virtaavan tuontisähkön varassa.

Suosittelemme