Turun Nuoren Teatterin hevimusikaalin ensi-iltaan on aikaa kaksi kuukautta, mutta liput esityksiin on jo melkein myyty.
Esitys 1827 Infernal Musical nähdään Logomossa kahdeksan kertaa. Lavalla esiintyy neljäkymmentä nuorta, joukossa myös tunnettuja nimiä, kuten näyttelijä-juontaja Sami Hintsanen ja Idols-kisan menestyja Kristian Meurman.
– Musikaalissa yhdistyy epookki 1800-luvun alusta heavymusiikkiin, joka herättää sen eloon, kuvailee käsikirjoittaja Mike Pohjola. Esityksen ohjaa Juha-Pekka Mikkola.
Pääkaupungin siirto harmittaa
Musikaali käsittelee turkulaisia edelleen kismittävää ajanjaksoa, jolloin pääkaupunkioikeus siirtyi Helsingille.
– Se on meille turkulaisille kova paikka, koska se oli niin epäoikeutettua ylipäätään, että Helsinkiin siirrettiin pääkaupuni 1812, ja sitten Turku vielä paloi! Ja niin lopullisella tavalla, että yliopistot, kaupat ja satamat siirrettiin Helsinkiin, manaa Pohjola, ehkä hieman pilke silmäkulmassaan.
Koko kaupungin tuhonneesta palosta oli toki se hyöty, että Engel piirsi kuuluisan asemakaavansa, jonka myötä kaupunkilaiset saivat paljon puistoja.
Kalevalaisia hevikaikuja
1827 Infernal Musicalin tarinasta löytyy kaikuja Kalevalasta, joka luontuu Mike Pohjolan mielestä hyvin heviin. Muutenkin kansalliskuvasto on vahvasti läsnä.
– Tässä on myös Paranoidia uudelleen sanoitettu Aleksis Kiven sanoilla, ja Suomen historia on automaattisesti läsnä tällaisessa projektissa. Ajatus on, että ne jotka tulevat katsomaan tätä hevin vetäminä, oppivat nauttimaan Turun historiasta, ja historian vetäminä tulevat muuttuvat hevareiksi!
Yhtä pääroolia esittävä Lauri Kukkonen ihmettelee, ettei kukaan ole aiemmin keksinyt kombinaatiota.
– Tämähän on annettu tarjottimella tämä Turun palo; sellainen myyttisyys ja niin valtava ihmisten tuska.... Ja nimenomaan tulella, pirullisella elementillä höystettynä! Jokaisen hevibändin pitäisi aloittaa biisillä nimeltään "Turun palo", lietsoo Kukkonen.
Nuorten voimannäyttö
Näyttelijä Emmi Kaislakari nauttii nuoren tekijäjoukon kanssa työskentelemisestä.
– Se on äärimmäisen voimauttavaa tehdä nuorten ihmisten kanssa töitä, kun sieltä kumpuaa niin järjetöntä energiaa ja innostumista. Ja myös osaamista! En lakkaa ihmettelemästä, miten taitavia nämä ihmiset ovat, hehkuttaa Kaislakari.
Musikaalin nuorimmat esiintyjät ovat vain 12-vuotiaita.
– Kun he tanssivat ihan hiki hatussa ja vetää älyttömän hyvin, niin kyllä siitä tulee tosi ylpeä olo! Tulee sellainen olo, että on nuori jälleen, vaikkei itsekään niin kovin vanha ole, värisyttelee Kaislakari mukadraamaattisesti.
Emmi Kaislakari on varma, että 1827 Infernal Musical löytää kaikupohjaa kaikenikäisestä katsojakunnasta.
– Keski-ikäistä hevidiggariahan on maa pullollaan! Uskon että tästä tulee vielä vuoden tapaus, koska istuuhan hevimusiikki suomalaiseen kulttuuriin ja ihmisten mieliin kuin nenä päähän!
Turun Nuori Teatteri: 1827 Infernal Musical - ensi-ilta 21. tammikuuta 2011 Logomossa, Turussa.