Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Rauhoittava ruoka auttaa paukkuarkoja koiria

Ihmiset ilakoivat vuoden vaihtuessa ilotulitteiden kera, mutta monet kotieläimet potevat paukuttelun keskellä pelkoa. Lemmikkejä voi opettaa sietämään kovia ääniä ja niille on tarjolla myös rauhoittavia ruokia ja lääkkeitä.

Mimosa-pentu
Mimosa-koira oli vielä pari päivää sitten henkihieverissä, mutta sen kunto on parantunut vähitellen. Kuva: Tanja Karhunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotieläinten ahdistus uuden vuoden räiskinnän ja rätinän keskellä on tuttu juttu Hiskinmäen eläinsairaalassa Äänekoskella.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Tytti Harjuhahto kertoo, että monet kissat ja koirat pelkäävät paukuttelua, koska se on niille luonnotonta ääntä ja merkki vaarasta.

Harjuhahdon mukaan uuden vuoden aika vaatii lemmikin omistajalta ennen kaikkea ennakointia: jos oma karvakorva on erityisen säikky, sitä pitää auttaa sopeutumaan paukutteluun jo hyvissä ajoin.

Nyt kun vuoden vaihtumiseen on enää muutama päivä, jää lemmikin akuutin ahdistuksen hoitoon vaihtoehdoksi lähinnä rauhoittavat ja ahdistusta poistavat lääkkeet.

- Arvioiden mukaan meillä on eläimistä noin 20 prosenttia geneettisesti paukkuarkoja ja sen huomaa jo pentuna, jos eläin kovasti säpsähtelee kuullessaan kovia ääniä. Jo pentuna tämä pitäisi ottaa huomioon, opastaa Harjuhahto.

Feromoni tuo mieleen turvalliset pentuajat

Harjuhahto kertoo, että markkinoille on tullut viime aikoina lemmikeille tarkoitettuja synteettistä feromonivalmisteita, jotka tyynnyttävät eläintä. Tarjolla on myös rauhoittavaa ruokaa.

- Näiden valmisteiden käyttö pitää aloittaa jo yhdestä kahteen viikkoa ennen tapahtumaa. Kun eläin imettää, sen talirauhasista erittyy feromonia, joka rauhoittaa pentuja ja siitä tulee niille hyvä olo. Tämä toimii myös aikuisilla eläimillä eli niille tulee lapsuus mieleen ja sillä on tyynnyttävä vaikutus. Alustavasti hyviä kokemuksia on saatu myös ruoasta, jossa on maidon kaseiinista eristetty peptidi ja tryptofaani aminohappo, joka on serotoniinin esiaste. Nämä vaikuttavat aivoihin ja aiheuttavat onnellisuuden tunteen. Tämä ruokakin pitäisi aloittaa kuitenkin pari viikkoa ennen stressaavaa tilannetta.

Rauhoittavaa ruokaa voi käyttää ennakoivasti myös eläinten ukkospelkoihin ja esimerkiksi isojen elämäntilannemuutosten yhteydessä.

Paukku-cd totuttaa

Uuden vuoden yönä lemmikillä on hyvä olla kotona piilopaikka, johon se voi paeta ja johon ei näy rakettien välke.

- Kotona voi soittaa vaikka musiikkia ja itse pitää käyttäytyä niin, että ei tässä mitään ihmeenpää. Ja seuraavaa vuoden vaihdetta ajatellen voi kotona soittaa jatkossa cd-levyä, jolla on pelottavia ääniä. Sen avulla voi pikkuhiljaa siedättää eläintä. Paukku-cd:n soidessa puuhataan eläimen kanssa jotain mukavaa ja annetaan makupaloja.

Suosittelemme sinulle