Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Asta-myrskyn korjaustyöt etenevät

Viime öisen rajun myrskyn korjaustyöt etenevät Etelä-Savossa. Poikkeuksellisen voimakas ukkosmyrsky teki laajoja tuhoja. Vakuutusyhtiöt maksanevat Asta-myrskyn vahingonkorvauksia 10–20 miljoonan euron edestä. Ukkosmyrsky muun muassa katkoi sähköt 40 000 asiakkaalta Kaakkois-Suomessa.

Suomea viime yönä riepotelleen ukkosmyrskyn tuhoja korjataan edelleen. Kesän voimakkaimman myrskyn jäljiltä sähköt ovat edelleen poikki tuhansista kotitalouksista Kaakkois-Suomessa.
Avaa Yle-sovelluksessa

ETELÄ-SAVO Myrskyn pimentäneen Joroisten kunnan keskustan sähköt saatiin palautettua perjantaina iltakymmeneltä. Kaatuneiden puiden katkomat sähköt olivat lauantaiyönä poikki vielä noin 15 000:lta Vattenfallin, Savon Voiman ja Suur-Savon Sähkön asiakkaalta.

Sähköt olivat pahimmillaan poikki jopa 40 000 asiakkaalta Kaakkois-Suomessa. Myrsky riepotteli eniten Etelä-Savon aluetta, jossa sähköt olivat yöllä poikki ainakin 32 000:lta asiakkaalta.

Useilla alueilla joudutaan rakentamaan täysin uusia johtoja, joten korjaustyöt vievät aikaa. Tavoitteena on palauttaa sähköt kaikkiin kotitalouksiin viikonlopun aikana.

Vahinkoarvio: 10-20 miljoonaa euroa

Finanssialan keskusliitosta arvioidaan, että vahingot ovat vuoden 2001 Janina-myrskyn luokkaa. Vakuutusyhtiöiden vakiintunut käytäntö on korvata salamasta tai puusta aiheutunut tuho.

FK:n vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurisen mukaan odotettavissa on suuri kokonaislasku etenkin metsätuhoista ja kaatuneiden puiden ruhjomista ajoneuvoista ja rakennuksista. Sähkökatkoista aiheutuu korvattavaa laidasta laitaan, pakastimien sulamisista jääkaappien hajoamiseen.

Raivaustyöt voivat kestää viikkoja

Myrskyjen tuhot vaikuttavat myös perjantain junaliikenteeseen Karjalan radalla sekä Pieksämäen ja Kuopion välillä.

Kaatuneet puut ovat katkaisseet liikenteen useilta teiltä, joista valtion omistamat tiet on saatu jo raivattua. Yksityisillä teillä puiden raivaaminen voi kestää vielä päiviä tai jopa viikkoja.

Pahin tuhoalue on Sulkavalla, jossa on kaatunut tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia puita. Pelastuslaitos on saanut metsäalan ammattilaisilta apua puiden raivauksessa. Myös rakennusten päällä on puita eikä pelastuslaitos pysty tällä hetkellä auttamaan niiden raivaamisessa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri vertaa myrskyn voimakkuutta ja tuhoja vuoden 1985 Manta-myrskyyn.

- Onhan se semmoinen luonnonmyllerrys, että kyllä se aika nöyräksi tekee jopa meidät ammattilaiset tuolla voimalla kun se lähtee liikkeelle.

Loukkaantumisilta vältyttiin

Voimakas myrsky aiheutti vaaratilanteita etenkin vesilläliikkujille, sillä myrsky Saimaalla nousi nopeasti ja rantautuminen oli vaikeaa. Esimerkiksi maisemaristeilijä Lake Star joutui rantautumaan matkustajasataman sijaan Savonlinnan syväsatamaan, josta kolmisenkymmentä matkustajaa vietiin paloasemalle sateen suojaan.

Pelastuslaitos sai aamulla ilmoituksen palaamatta jääneestä veneilijästä, mutta kyse olikin lopulta vain ajelehtivasta veneestä. Silmärin mukaan kukaan ei ole loukkaantunut myrskyn seurauksena.

Sulkavan Iiniementiellä iäkäs pariskunta oli jäänyt kaatuneiden puiden saartamaksi autoonsa 12 tunnin ajaksi. He selvisivät tapauksesta vahingoittumatta. Pariskunta kuljetettiin alueelta lähimmälle kulkukelpoiselle tielle vesitse.

Myrsky puhalsi jopa 30 metriä sekunnissa

Voimakas ukkosmyrsky eteni poikkeuksellisen nopeasti puolen yön maissa Etelä-Karjalan yli Etelä-Savoon, jossa pahimmat vahingot koettiin Savonlinnan ympäristössä. Myrskytuulet puhalsivat puuskittain 20 - 30 metriä sekunnissa.

Kovin puuska mitattiin varhain perjantaiaamuna Rantasalmen järvisääasemalla, jossa tuuli yltyi 29 metriin sekunnissa.

Myrskyrintama jatkoi matkaansa Etelä-Savosta luoteeseen. Aamuyön aikana rintama ennätti Keski-Suomeen, jossa se kaatoi teille puita.

Keski-Pohjanmaan yli myrsky pyyhkäisi kello neljän aikaan aamulla ja eri paikkakuntien pelastuslaitoksilla oli runsaan tunnin sisällä liki 60 vahingontorjuntatehtävää. Puita kaatui sähkö- ja puhelinlinjoille ja teille.

Perjantain vastaisena yönä riehui lisäksi kaksi pienempää ukkosmyrskyä, toinen Satakunnassa kohti Selkämerta ja toinen Kymenlaakson rannikolla.

Suosittelemme