Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Koivulahden lentoturman muisto hiipunut

Vaasan lähistöllä, Koivulahden kirkonkylässä tapahtunut onnettomuus on pahin Suomessa koskaan tapahtunut siviililento-onnettomuus. Onnettomuuden ja turmapaikalla sijaitsevan muistomerkin tuntee yhä harvempi. Koivulahden lentoturmasta tulee kuluneeksi 3.1.2011 puoli vuosisataa.

Neljä iäkästä miestä seisoo lumihangessa Koivulahden lentoturman muistopatsaan vieressä.
Kuva: Juha Kemppainen / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

MUSTASAARI Tammikuun kolmantena tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta Koivulahden lentoturmasta. Kruunupyyn kentältä Vaasaan matkannut Aero Oy:n DC-3 reittikone syöksyi maahan varhain aamulla, vain 10,5 kilometriä ennen määränpäätään. Kaikki koneessa olleet 22 matkustajaa ja 3 miehistön jäsentä menehtyivät.

Koivulahtelainen Harry Hjort oli onnettomuuden sattuessa 15-vuotias ja paikalla pian koneen putoamisen jälkeen.

- Äiti tuli huutamaan, että siellä on lentokone tullut alas metsässä. Laitoin vaatteet päälle ja lähdin suksilla katsomaan.

Suuronnettomuus kiinnosti

Lähellä onnettomuuspaikkaa lähellä asuneet kertovat, että koneen liekit näkyvät selvästi kilometrin päähän. Tapahtuma järkytti suuresti pienen kyläyhteisön arkea. Tieto tapahtuneesta levisi nopeasti ja Koivulahti oli pitkään kaikkien huulilla.

- Radiossa tuli uutislähetyksiä, missä he puhuivat Koivulahdesta. Muistan, kuinka aluksi paikalla olleet olivat kaikki tuttuja, mutta pian väkeä alkoi virrata paikalle enemmän, kertoo muistoistaan Harry Hjort.

Onnettomuuden syystä huhuja

Onnettomuustutkintalautakunnan raportin mukaan onnettomuuden todennäköinen syy oli matalalla yölento-olosuhteissa tehty ohjausvirhe. Myötävaikuttimena onnettomuuden on ilmeisesti ollut myös se, että koneen lentokapteeni ja perämies olivat edellisenä iltana ja yönä valvoneet ja nauttineet väkijuomia.

Koivulahdessa onnettomuuden syitä puidaan vielä tänäkin päivänä.

- Onnettomuudesta liikkui paljon huhuja. Jotkut sanoivat, että lensivät niin matalalla että lentäjät kysyivät koneen avoimesta ovesta missä ollaan... Vielä tänäkin päivänä voin kuulla sellaista mitä en ole ennen kuullut, sanoo Hjort.

Muisto häipyy

Tänään onnettomuudesta muistuttaa putoamispaikalle pystytetty, menehtyneiden nimillä varustettu muistopatsas. Paikkaa hoitaa Koivulahden marttakerho. Patsaalle ohjaavat opasteet, mutta kävijöitä on enää harvakseltaan. Muisto on häipynyt, eikä suurin osa nuoremmista tiedä tapahtuneesta mitään.

- Se on mulle outo ajatus, että kuinka ne eivät tiedä tästä. Mutta se nyt vaan on niin, että päivät menee ja vuodet tulee, toteaa Harry Hjort.

Koivulahden seurakunta järjestää tulevana sunnuntaina 2.tammikuuta lentoturman vuosipäivän muistoksi jumalanpalveluksen.

Suosittelemme