Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Helsingin arvotalojen porrashuoneet kertovat historiasta

Helsingin kaupunginmuseo kartoittaa kantakaupungin arvotalojen porrashuoneita. Tavoitteena on saada tietoa yli sadan vuoden takaisesta elämänmenosta, arkkitehtuurista ja tekniikan kehityksestä.

Arkkitehti Theodor Höijerin komean Erottajankatu 19 A:n (1892) porrashuoneiden seinät ja katot koristeli alun perin Salomon Wuorion maalausliike. Myöhemmin päällemaalatut koristeet otettiin osittain esille vuoden 1998 peruskorjauksessa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tähän mennessä portaikot on käyty läpi 1800-luvun taloissa. Tänä vuonna museo siirtyy tutkimaan 1900-luvun alun rappukäytäviä.

Nyt inventoitujen porrashuoneiden kunto on kaupunginmuseon mukaan varsin vaihteleva. Osa on hyvin säilyneitä ja näin ollen myös varsin arvokkaita, kun taas monessa kohteessa alkuperäiset maalaukset on peitetty uuden maalikerroksen alle.

1800-luvulle ominaisia olivat porrashuoneiden taidokkaat koristemaalaukset, joiden aiheet ammensivat mm. antiikista. 1900-luvulle tultaessa yleistyivät art nouveaun kaarevat muodot ja muun muassa erilaiset ornamentit.

Porrashuoneet kuvastavat aikansa yhteiskunnan sosiaalisia rakenteita ja arvojärjestystä.

Suosittelemme sinulle