Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Bush puolusti voimakkaasti Israelia

Yhdysvaltain pian väistyvä presidentti George W. Bush vaatii kaikkia osapuolia painostamaan palestiinalaisjärjestö Hamasia, jotta se lopettaisi raketti-iskut Israeliin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Bush kutsui nauhoitetussa radiopuheessaan järjestön raketti-iskuja terroriteoiksi. Hän puolusti Israelin viikko sitten aloittamaa hyökkäystä ja sanoi, ettei Hamasin lupaus lopettaa raketti-iskut riitä tulitaoun aikaansaamiseksi. Bush vaatii "valvontamekanismia" sen varmistamiseksi, ettei Gazaan salakuljeteta raketteja.

Bushin mukaan Yhdysvallat johtaa diplomaattisia ponnisteluja "merkityksellisen tulitauon" saavuttamiseksi.

Ulkoministeri Condoleezza Rice on käynyt lukuisia puhelinkeskusteluita tulitauon saavuttamiseksi, mutta hänellä ei ole aikeita matkustaa alueelle.

Yli 400 palestiinalaista ja neljä israelilaista on kuollut sen jälkeen kun Israel aloitti ilmahyökkäykset Gazaan noin viikko sitten. YK arvioi perjantaina, että joka neljäs ilmaiskujen uhri on siviili.

Valkoisen talon tiedottajan Gordon Johndroen mukaan Yhdysvallat on vaatinut, että Israelin on pyrittävä välttämään siviiliuhreja. Gordonin mukaan Israel saa kuitenkin vapaasti päättää, aloittaako se maahyökkäyksen Gazaan.

Suosittelemme