Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Korttiostaminen osin maksulliseksi

Korttiostot tulevat lähiaikoina osin maksullisiksi. Kortilla maksaminen kallistuu, kun Suomessa siirrytään seuraavan kahden vuoden aikana kotimaisista pankkikorteista kansainvälisiin debit-kortteihin. Uuden lain myötä kauppias voi siirtää nousevat korttikulut ostajan maksettaviksi. Toisaalta kortilla maksavalle voidaan antaa jopa alennusta.

Ihmisiä kaupan kassalla
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Perinteisellä pankkikortilla suoritettava osto maksaa kauppiaalle vain kolme senttiä, mutta debit-ostossa kauppiaan kustannukset nelinkertaistuvat vajaaseen 15 senttiin. Kauppiaan kulujen nousu päätyy hintoihin tai erilliseksi korttimaksuksi.

Kalleinta maksaminen on kansainvälisillä luottokorteilla.

Esimerkiksi nykyisillä maksuilla neljänkympin hiustenleikkuun ostaminen Visa Electronilla tai debit-kortilla maksaisi noin 15 senttiä, Visa-luottokortilla jo 50 senttiä ja American Expressillä maksettaessa jopa kaksi euroa.

Suomen Kaupan liitto arvioi, että korttimaksamisen kulut kasvavat SEPA-järjestelmään eli Single Euro Payments Area -järjestelmään siirryttäessä 60 miljoonaa euroa.

Kortilla maksamisesta jopa alennusta

Uusien debit-korttien hinnoittelusta vastaavat Suomessa Luottokunta ja pankit. Hinnoista ei ole käytännössä lainkaan kilpailua. Myös kilpailuvirasto on kiinnostunut debit-korttien hinnoittelusta.

Uusi maksupalvelulaki, josta valmistui juuri oikeusministeriön tilaama mietintö, tähtää korttikustannusten läpinäkyvyyteen, siihen, että kaupan kassalla näkisi mitä milläkin kortilla ostaminen maksaa. Laki mahdollistaa myös hinnanalennuksen korttimuodon mukaan, siis esimerkiksi luottokortilla maksaminen voisi olla maksutonta, mutta debit-kortilla maksaessa asiakas saisi muutaman kymmenen sentin alennuksen.

Suosittelemme sinulle