Hyppää sisältöön

Sonera nostaa laajakaistan nopeutta ja hintaa - osalle pakkomyyntiä

Kymmenet tuhannet Soneran nettiasiakkaat saivat yllättäen vuoden vaihteessa ilmoituksen, että Sonera nostaa laajakaistayhteyksiensä nopeutta, mutta myös hintaa.

Kuva: YLE

Tietyillä alueilla Sonera nostaa kaikki alle 2 megabittiä olevat yhteydet 2 megabittiin. Samalla kuukausimaksut nousevat jopa kolmanneksella. Esimerkiksi Pirkanmaalla 1 megabitin yhteyden hinta on ollut kuukaudessa 23,90 euroa, 2 megabittiä nostaa hinnan 33,90 euroon.

Soneran viestintäjohtajan Ahti Martikaisen mukaan nopeutta ja hintoja nostetaan asiakkailla, joiden laajakaista toimii puhelinverkon kautta ns. adsl-tekniikalla, mutta joissa verkko ei ole Soneran oma.

- Helmikuun alusta alkaen Sonera poistaa tuotevalikoimastaan alle 2 megabitin yhteydet niillä alueilla, joissa TeliaSonera toimii muitten operaattoreiden vuokraverkoissa. Kaikkiaan tällaisia asiakkaita, joiden laajakaistan nopeus nousee 256 kbit/s:stä, 512 kbit/s:tä tai 1 megabitistä 2 megabittiin, on vajaat 40 000.

Nämä alueet sijaitsevat kymmenillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea eli kaikilla niillä alueilla, joilla Sonera toimii paikallisten operaattoreiden vuokralaisena. Suomessa on edelleen kymmeniä paikallista puhelinoperaattoria vaikka yleensä puhutaan vain Sonerasta, Elisasta ja DNA:sta.

Vuokraverkoissa alle 2 megabitin yhteyksien tarjoaminen ei ole Soneralle liiketaloudellisesti kannattavaa.

- Esimerkiksi Pirkanmaalla verkko vuokrataan Elisalta ja sen pyytämä verkkovuokra on niin suuri, että alle 2 megabitin nopeudet tuottavat Soneralle tappiota, sanoo Ahti Martikainen.

Kuluttajat kokevat pakkomyyntinä

Monelle kuluttajalle hitaammatkin yhteydet riittävät päivittäiseen asiointiin. Nopeuden nosto koetaan eräänlaisena pakkomyyntinä.

Sonera kiistää pakkomyynnin ja vetoaa siihen, että asiakastiedotteessa painotetaan, että kuluttajalla on oikeus sanoa sopimuksensa irti välittömästi.

- Jos kuluttaja haluaa pitää hitaamman nopeutensa, kannattaa kysyä muiden operaattorien tarjouksia. Yleensä verkon omistaja pystyy tarjoamaan kannattavasti myös hitaita yhteyksiä Martikainen toteaa.

Martikainen uskoo, että kuluttajat ymmärtävät kyllä perustelut muutokselle ja ovat myös halukkaita maksamaan nopeammasta yhteydestä.

- Tällä hetkellä nuo nopeammat yhteydet ovat suositumpia muutenkin, eli 2/3 kaikista liittymistä on jo näitä yli 2 megabitin nopeuksia. Se on se suunta, mihin asiakkaat haluavat mennä, Martikainen sanoo.

Hinnat ja nopeudet vaihtelevat paljon

Yhteyksien hinnat vaihtelevat kaikilla operaattoreilla paitsi alueittain, myös sen mukaan, mikä tekniikka on käytössä.

Perinteisen puhelinlinjan lisäksi laajakaistayhteys voi tulla valokuidun, kaapeli-tv:n tai langattoman 450-verkon kautta. Lisäksi markkinoilla ovat 3G matkapuhelinverkon kautta toimivat nettitikut ja mokkulat, joita ei lasketa varsinaisiksi laajakaistayhteyksiksi.

Nykyään on tarjolla jo esimerkiksi 100 megabitin supernopeita yhteyksiä, mutta ne ovat mahdollisia vain kaapelin ja valokuidun kautta.

Hinnan vaihtelua kuvaa se, että supernopean yhteyden saattaa esimerkiksi hyvinkääläisessä uudessa kerrostalossa saada samalla hinnalla tai jopa halvemmalla kuin 2 megabitin adsl-yhteyden vaikkapa Nokialla sijaitsevaan omakotitaloon.

Suosittelemme sinulle