Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ilmaston historian kuvaus vei tiedekirjapalkinnon

Vuoden tiedekirjana on palkittu professori Juha Pekka Lunkan Maapallon ilmastohistoria. Kasvihuoneesta jääkausiin. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Heikkoa jäätä.
Kuva: YLE / Jyrki Lyytikkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lunkka on Oulun yliopiston maaperägeologian professori, jonka erikoisalana ovat muinaiset ympäristön- ja ilmastonmuutokset.

Viime vuoden paras tiedekirja esittelee tuoreita tutkimustuloksia maapallon aiemmista ilmastonmuutoksista. Palkintoraati kiittelee erityisesti Lunkan selkeää otetta monimutkaisesta aiheesta, mikä tuo tärkeän aihepiirin myös suuren yleisön ulottuville. Lunkka keskittyy myös ilmastoaikakausien yleiskuvaukseen ja jättää yksityiskohdat ja viittaukset erillisiin tietoiskuruutuihinsa, mikä helpottaa kokonaisuuden sisäistämistä.

Kirja tarkastelee ilmaston muutoksia viime 4,6 miljardin vuoden ajalta, ja kantavana teemana on ilmasto erittäin monimutkaisena prosessina. Siihen vaikuttavat mm. aurinkokunnan liike linnunradalla, auringon toiminta, maan radan ja akselikulman muutokset, mannerlaattojen liike, tulivuorenpurkaukset, merivirrat, jäätiköt ja kasvillisuus sekä uusimpana muuttujana ihminen. Yksittäisen toimijan osuutta on vaikea mitata. Kokonaisuuden kaoottisen luonteen vuoksi yhdellä muuttujalla voi olla myös radikaaleja vaikutuksia, Lunkka muistuttaa.

Kirja esittelee myös ilmastotutkimusta ja eri ilmastomallien ristiriitaisuuksia.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Suomen tiedekustantajien liiton myöntämää palkintoa on jaettu nykymuodossaan vuodesta 1995. Vuonna 2008 ilmestyneitä kotimaisia tiedekirjoja arvioi raati, johon kuuluivat professori emer. Aatos Lahtinen (Helsingin yliopisto), dosentti Anu Lahtinen (Turun yliopisto) ja professori Heikki E. S. Mattila (Lapin yliopisto).

Suosittelemme sinulle