Internetin keskustelupalstalla eräs suomalainen kertoi tekstiviestipelin vaaroista nimimerkin takaa. Roope Ankka oli osallistunut nettikilpailuun lähettämällä tekstiviestin mainosbannerissa annettuun numeroon.
Pian tämän jälkeen hänen kännykkäänsä alkoi tupsahdella tekstiviestejä, jotka kehottivat osallistumaan visailuun.
- Pidin viestejä vain harmittomana, mutta kiusallisena roskapostina, Roope Ankka kirjoittaa Suomi24:n keskustelupalstalla.
Kasvaneet puhelinlaskut alkoivat kuitenkin ihmetyttää. Ilmeni, että palveluntarjoaja oli veloittanut itse lähettämistään viesteistä 1,5 euroa kappaleelta. Kirjoittaja otti yhteyttä kyseiseen yritykseen, joka hänen mukaansa kieltäytyi palauttamasta rahoja. Hinnoittelu tai jäseneksi päätyminen ei kuitenkaan käy selvästi ilmi mainoksesta.
Visailuryöppy joulun alla
Visailupalvelut yleistyivät hyvin nopeasti marras-joulukuussa, kertoo Ville Nurmi Teleforumin eettisestä lautakunnasta. Teleforum on paria sataa palveluntarjoajaa edustava järjestö, joka laatii itsesääntelyohjeet muun muassa alan hinnoittelulle.
Järjestö käynnisti joulun alla erityisesti visailupalveluja koskevan tutkinnan. Jos Teleforum löytää hinnoittelusta huomautettavaa, se voi pyytää operaattoria sulkemaan palvelun.
Visailujen pariin on houkuteltu muun muassa älykkyystesteillä. Voittomahdollisuuksien saamiseksi täytyy asiakkaan vastata useisiin tekstiviesteihin. Useimmissa tapauksissa maksullisesta viestitulvasta pääsee eroon vastaamalla viestiin "STOP". "Jäsenyyden" päättymisestä tulee vahvistusviesti.
Kuluttajavirastossa visailupalvelut ovat tuttuja
Viestintäpalvelut on suurin asiaryhmä, josta Kuluttajavirasto saa yhteydenottoja. Mobiilipalveluihin luetaan visailujen lisäksi soittoäänet, logot ja erilaiset uutispalvelut.
- Mobiilipalvelut ovat kyllä näkyneet. Kuluneen vuoden aikana virastoon on tullut niistä muutama sata ilmoitusta tai yhteydenottoa, kertoo lakimies Paula Hannula.
Luku lienee vain jäävuoren huippu, sillä viraston mukaan suurin osa yhteydenotoista ohjautuu kuluttajaneuvojille, jotka antavat sovitteluapua.
Ville Nurmi Teleforumista kertoo, että Suomessa toimii "muutamia" epäilyttäviä yrityksiä. Sekä Kuluttajaviraston että Teleforumin mukaan ongelmayritykset ovat yleensä ulkomaisia.
- Käsityksemme mukaan yksi suomalainen toimija on olemassa. Siitä meille ei ole ehtinyt tulla yhteydenottoja, Nurmi sanoo.
Maksullisen palvelun voi lapsikin tilata
Kuluttajavirastoon saapuu jatkuvasti viestejä kuluttajilta, joiden oma tai lapsen puhelinlasku on hälyttävän suuri, eikä kukaan muista tilanneensa mitään.
Kuluttajavirasto varoittaa visailupalveluista erityisesti alaikäisten vanhempia. Viraston mukaan monelle tulee täytenä yllätyksenä se, että viestin vastaanottaminen voi maksaa.
"Osallistu ilmaiseksi visailuun, voit voittaa PlayStationin!", yhdessä visailuissa luvattiin. Lapsi voi tilata maksullisen palvelun, ja maksuvälineenä toimii kännykkä.
Operaattorin ansiot kuluvat hyvityksiin
Sonera muistuttaa, että lasten puhelimiin voi laittaa estopalvelut ja saldorajat.
Operaattori saa esimerkiksi 1,5 euroa maksavasta viestistä 25 - 30 senttiä. Soneran sisältöpalveluista vastaavan johtajan Juhani Kivikankaan mukaan on myös puhelinoperaattorien etu, että harhaanjohtava toiminta kitketään, koska rahavirrat ovat pieniä.
- Meillä menevät katteet siinä, kun niitä käydään hyvittelemään asiakaspalvelussa.