Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ylikankaan näytelmä tuo punaisten ja valkoisten kamppailun Seinäjoen teatteriin

Heikki Ylikankaan uusin historiallinen näytelmä Sopusointu saa ensi-iltansa lauantaina Seinäjoen kaupunginteatterissa. Perinteikkäästi pohjalaiseen elämänpiiriin sovitettu teos kuvaa voimakkaan persoonan kamppailua punaisten ja valkoisten sodan keskellä.

Heikki Ylikankaan uusin historiallinen näytelmä Sopusointu saa ensi-iltansa lauantaina Seinäjoen kaupunginteatterissa.
Heikki Ylikankaan uusin historiallinen näytelmä Sopusointu saa ensi-iltansa lauantaina Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Heikki Ylikangas sijoittaa uusimman tarinansa Suomen itsenäistymisen taitekohtaan. Ollaan törmäyskurssilla, ja katsotaan elämää rintaman valkoisella puolella. Päähenkilö Matti Takala on tolstoilainen sodan vastustaja, jota pohjalaisisännät eivät hyvällä katselleet.

- Takala oli poikkeuksellinen ihminen, periaatteen mies siihen mittaan, että hän otti huomattavia henkilökohtaisia riskejä pitääkseen kannastaan kiinni. Hän joutui Seinäjoen vankileirille, koska kieltäytyi lähtemästä sotilaskuljetuksiin. Onhan miellä vieläkin tällaisia periaatteen ihmisiä, mutta ei niitä nyt kovin tiuhaan täällä meidän keskuudessamme esiinny, professori Heikki Ylikangas arvelee.

Takala on Ylikankaan isoisä, ravimies ja aikansa julkisuuden henkilö. Vihattu ja ylistetty voimahahmo, jonka lähellä myös perhe ja lähipiiri joutui ahtaalle.

- Vahva vakaumus, vaikka kuinka hyvän asian puolesta, voi aiheuttaa toisten arvojen tai tilan tallomista ja pienentämistä. Siinä mielessä tässäkin näytelmässä joudutaan törmäyskurssille, ohjaaja Tero Heinämäki Seinäjoen kaupunginteatteri kertoo.

Takalan särmiä hiottiin valkoisten vankileirillä Seinäjoella, mutta kotiin palasi lauhkea mies. Seinäjoen kaupunginteatteri valottaa tätä tositarinaa vahvasti pohjalaisin perintein.

Suosittelemme sinulle