Hyppää sisältöön

Vanhanen: Omistajat voisivat pidättäytyä osingoista

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä osakkeenomistajien ei pitäisi nyt vaatia yrityksiltä osinkoja. Vanhanen kehottaa osakkeenomistajia ottamaan mallia valtiosta, joka ei merkittäviä osinkoja odota. Jos osakkeenomistajat eivät jousta osinko-odotuksissaan, Vanhasen mukaan on turha perätä palkansaajiltakaan palkkamalttia.

Pääministeri Matti Vanhanen
Kuva: YLE

Pääministeri Matti Vanhanen kehottaa osakkeenomistajia tyytymään pienempiin osinkoihin tai luopumaan osingoista kokonaan, jotta yritysten ei tarvitse vähentää työntekijöitä.

- Tällaisessa taloustilanteessa osakkeenomistajien pitää luopua omastaan, ja otetaan ne osingot sitten hyvinä aikoina.

- Minun neuvoni on se, että nyt yritysten pitää harjoittaa erittäin kovaa malttia osinkojenmaksussa, muuten on turha perätä palkansaajiltakaan palkkamalttia tulevissa palkankorotuksissa.

Vanhanen: Ei rahaa yrityksiltä ulospäin

Osinkojen jaosta talouskriisin aikana on viikon aikana väitelty julkisuudessa ahkerasti. Kauppalehti esimerkiksi laski paljonko työpaikkoja säästyisi, jos yritykset eivät palkitsisi osakkeenomistajia runsaskätisesti.

Osinkojen on ennakoitu pienenevän jo sen takia, että yrityksillä on alkanut mennä huonommin. Senkin lisäksi Vanhanen kehottaa yrityksiä harkitsemaan tarkkaan omistajien palkitsemista, kun valtio samaan aikaan tukee verorahoilla yrityksiä.

- Yritysten suurin vaatimushan valtiolle on nyt se, että pitää turvata yritysten rahoitus lainajärjestelyin, takuin, vakuuksin. Ei silloin pidä yrityksen kassasta maksaa rahaa ulospäin, Vanhanen tähdentää.

Osakesäästäjät: Huono ajatus

Osakesäästäjät puolestaan tyrmäävät osinkojen pienentämisen.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius pitää huonona ajatusta, että osinkorahoilla pidettäisiin töissä työntekijöitä, joita yritys ei katso enää tarvitsevansa.

- Nyt yritysten täytyy pitää huolta tulevaisuudessa. Jos yritykset käyttävät rahaa sellaiseen, mikä ei tuota yhtään mitään, niin se on pitkällä tähtäimellä huono asia eikä siihen voida suostua.

Rothovius lisää, että osakesäästäjiä on enää turha huutaa taantumatalkoisiin. Osakkeenomistajat ovat jo menettäneet mittavat määrät rahaa kun osakekurssit sukelsivat.

Vanhanen: Valtio ei juuri odota osinkoja

Pääministeri on eri mieltä.

- Tavallisten osakkeenomistajien pitäisi ottaa oppia vanhoista perheyrityksistä. Niiden historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten osingoista on luovuttu. Ollaan jopa vaarannettu osakepääoma ja jopa pantu omaa omaisuutta enemmän yritykseen kiinni, jotta yritys selviää yli taantuman.

Vanhanen toivoo osakkeenomistajien ottavan mallia valtiosta, joka ei odota merkittäviä osinkoja.

- Valtio antoi jo syksyllä ohjeen, että valtio ei omistajana juuri odota pörssiyrityksiltä merkittäviä osinkoja. Sen haluttiin olevan signaali myös muille omistajille.

Suosittelemme sinulle