Hyppää sisältöön

YLE ottaa käyttöön 5.1-tilaäänen

Yleisradio ottaa käyttöön tilaäänen eli 5.1-äänen maanantaina 2. helmikuuta TV2- ja YLE Teema -kanavilla. Tilaääntä kokeillaan kuitenkin jo Suomen euroviisufinaalissa lauantaina 31. tammikuuta.

Seuraava tilaäänilähetys on YLE Teeman sovitus Kansallisteatterin Tuntemattomasta sotilaasta lauantaina 7.2. Jatkossa tilaäänellä varustettuja ohjelmia lähetetään aina kun se on mahdollista. Tieto ohjelmassa olevasta tilaäänestä löytyy tv:n ohjelmatiedoista ja digilaitteen ohjelmaoppaasta eli EPG:stä.

Yhden kanavan ääntä kutsutaan monoääneksi ja kahden äänikanavan ääntä kutsutaan stereoääneksi. Tilaäänen tarkoituksena on luoda tilavaikutelma useampaa kanavaa käyttäen. Tilaääni on yleistynyt mm. DVD-elokuvissa.

Tavallisin ja laajimmin käytössä olevan tilaäänijärjestelmä kotiteattereissa on kuusikanavainen ns. 5.1.-järjestelmä. Tässä järjestelmässä on viisi tavallista äänikanavaa (etuvasen, -keski ja -oikea, takavasen ja oikea) ja yksi kanava matalille äänille (subwoofer).

Kun kotiteatterin kaiuttimet on sijoitettu oikein, äänimaailma toistuu hyvin samankaltaisena kuin esimerkiksi konserttisalissa. Jotta käyttäjän olisi mahdollista kuunnella televisiolähetyksiä tilaäänellä, pitää digisovittimesta tai televisiovastaanottimesta löytyä tähän tuki. Suurin osa markkinoilla olevista digivastaanottimista pysyy tähän.

Suosittelemme sinulle