Norjan kalastusministerin Helga Pedersenin mukaan 67 tonnin elohopealasti on huomattava uhka ympäristölle, kalastajille ja rannikon asukkaille. Metallisäiliöihin talletettua nestemäistä elohopeaa on valunut mereen useita kiloja vuodessa.
Pedersen sanoo Aftenposten-lehdessä, että läheisen Fedjen saaren asukkaat ovat ottaneet päätöksen tyytyväisinä vastaan.
U-864-sukellusvene sai osuman brittiläisen sukellusveneen torpedosta Pohjanmerellä helmikuussa 1945. Alus oli viemässä liittolaismaahan Japaniin aseteollisuuden kaipaamaa elohopeaa ja uuden Messerschmitt-hävittäjätyypin piirroksia.
Kaikki sukellusveneessä olleet 73 sotilasta kuolivat, kun alus katkesi kahtia ja painui 150 metrin syvyyteen parin kilometrin päähän Fedjen saaresta.
Vuonna 2003 löytyneen hylyn nostaminen ei ole teknisesti helppoa. Tehtävä on annettu hollantilaiselle yhtiölle, joka nosti venäläisen sukellusveneen Kurskin hylyn Barentsinmerestä vuonna 2000.
Nostotöihin päästäneen ensi vuonna. Norjan tiedotusvälineissä kustannukset arvioidaan runsaaksi 110 miljoonaksi euroksi. Rannikkovartiosto suositteli vaihtoehtoa, jossa hylky olisi peitetty betonilla. Sen kustannukset olisivat olleet neljänneksen noston kustannuksista, kertoo Aftenposten.