Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Maksukattojen yhdistäminen auttaisi vähävaraisia

Kunnallisten asiakasmaksujen katon ja lääkekaton yhdistäminen vaikuttaisi myönteisesti erityisesti iäkkäiden, pienituloisten eläkeläisten ja pitkäaikaissairaiden talouteen. Tieto perustuu sosiaaliturvan uudistamista pohtivan Sata-komitean työhön liittyvään tutkimukseen terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisestä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisestä hyötyisivät köyhät, sairaat ja vanhukset. Tieto perustuu sosiaaliturvan uudistamista pohtivan Sata- komitean työhön liittyvään tutkimukseen terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisestä.

Terveydenhuollossa tällä hetkellä on käytössä kolme erillistä maksukattoa: kunnallinen maksukatto 590 euroa, lääkekatto 672,70 euroa ja matkakatto 157,25 euroa. Ne ylittyvät erityisesti iäkkäillä, pienituloisilla eläkeläisillä sekä pitkäaikaissairailla.

Tutkimuksen mukaan molemmat, kunnallinen maksukatto ja lääkekatto, ylittyivät noin 21 000 henkilöllä. Tutkimuksessa kerättiin vuodelta 2006 tietoja perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja vanhusten palvelujen sekä lääkkeiden käytöstä 13 kunnasta. Pohjois-Pohjanmaalta tutkimuksessa olivat mukana Oulu ja Kuusamo.

Maksukattojen ylittäjien taloudellista ahdinkoa kuvaa myös se, että kunnallisten maksukattojen ylittäjistä lähes 20 prosenttia oli saanut yleistä tai erityistä toimeentulotukea. Vastaavasti lääkekaton ylittäneistä noin 10 prosenttia eli vajaa 20 000 henkilöä oli saanut toimeentulotukea.

Suosittelemme sinulle