Hyppää sisältöön

Junien myöhästymisistä uudenlaista korvausta

Junamatkustajat alkavat joulukuussa saada uudenlaisia korvauksia vuorojen peruuntumisista tai myöhästymisistä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Matkustajille maksetaan hyvitystä lipun hinnasta myöhästymisen keston perusteella.

Kuva: YLE

Lehden mukaan yli 1,5 tunnin myöhästymisistä saa takaisin neljänneksen lipun hinnasta, yli kahden tunnin myöhästymisestä puolet. Tietyin edellytyksin matkan voi myös keskeyttää ja palata lähtöasemalle VR:n kustannuksella.

Korvaukset perustuvat EU:n asetukseen ja ne maksaa liikennöitsijä, Suomessa siis VR.

Nykyisin VR maksaa korvauksia myöhästymisistä Suomen rautatiekuljetuslain perusteella.

VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen mukaan VR on krovannut matkustajille muun muassa taksimatkoja, hotelliyöpymisiä ja peruuntuneita lentoja noin 100 000 eurolla vuodessa. Kertakorvauksen katto on laissa 5 000 euroa.

Lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen sanoo Helsingin Sanomille, että nykyjärjestelmä on osoittautunut toimivaksi. Hän säilyttäisi sen uuden rinnalla, kunhan huolehditaan, ettei samasta myöhästymisestä makseta korvauksia kahdesti.

Suomi voi halutessaan jättää pääkaupunkiseudun lähiliikenteen EU:n viivästyskorvausten ulkopuolelle. Eduskunta saanee asian päätettäväkseen vielä ennen kesää. Poissulkemista toivovat VR, YTV sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

EU-komissio valmistelee myös asetusta bussi- ja laivaliikenteen myöhästymisten korvaamisesta.

Suosittelemme sinulle