Hyppää sisältöön

Pirate Bay -jutussa jättimäiset panokset

Pirate Baystä on tullut puolessa vuosikymmenessä maailman tunnetuin ns. vertaisverkkosivusto. Sen kautta etsitään - ja ladataan omalle koneelle - muun muassa elokuvia, tv-sarjoja, musiikkia, tietokonepelejä ja -ohjelmia.

Kuva: Fredrik Persson / EPA

Pirate Bay kertoo käyttäjälle, kuinka monen muun käyttäjän tietokoneelta esimerkiksi etsittävä elokuva löytyy. Erikseen ladattava yksinkertainen tietokoneohjelma osaa sitten hakea elokuvan näiltä käyttäjiltä.

Leffa saattaa latautua tietokoneelle nopeammin kuin hakisi sen nurkan takaa videovuokraamosta.

Tällainen touhu on maasta riippuen enemmän tai vähemmän luvatonta tai selvästi laitonta.

Miljoonia tiedostoja joka päivä

Pirate Bayllä on reilusti yli 20 miljoonaa käyttäjää. Heitä on kaikkialla.

Suomalaisissa yliopistoissa hätkähdettiin jokunen vuosi sitten, kun selvisi, että tällainen vertaisverkkoliikenne haukkaa valtavan osan yliopistojen kaikesta nettiliikenteestä.

Nyt jotkut nettitrafiikkia laskeskelevat ovat arvioineet, että tavalla tai toisella Pirate Bayn tuntosarvien kautta kulkisi jopa 40 prosenttia kaikesta maailman internet-liikenteestä.

Arvio on hurja, mutta voi siinä olla jotakin perää. Jo kaksi vuotta sitten Pirate Bay kertoi, että sen kautta ladataan yli 4,5 miljoonaa tiedostoa päivässä.

Ja esimerkiksi elokuvien lataaminen kuluttaa normaaliin nettisurffailuun verrattuna aivan valtavasti laveammin yhteyttä. Muutokset vertaisverkkoliikenteessä näkyvät selvästi esimerkiksi käyrässä, joka kuvaa Suomen koko nettitrafiikin määrää.

Viihdeteollisuuden ja netti-aktivismin avoin sota

Pirate Bay -juttua seurataan Hollywoodissakin silmä kovana. Viihdeteollisuus laskee menettävänsä miljardeja euroja luvattoman verkkolatauksen takia.

Etenkin musiikkiteollisuus hölmöili itsensä aikamoiselle takamatkalle nettimaailmassa. Se tuntui vuosikausia laskevan, että perinteinen levykauppa jatkuu loputtomiin, ja nettivillitys menee ohi.

Yhtä syvällä omassa poterossaan on nettiaktivistien väki. Se puolustaa omasta mielestään uutta viestintäkulttuuria, mutta haluaa kaiken heti ja haluaa sen kaiken ilmaiseksi. Ihan vain siksi, että se on mahdollista, koska on Internet.

Siinä nettiporukka saattaa olla oikeassa, että jos Pirate Bay nyt onnistuttaisiinkin panemaan liiskaksi, vastaava sivusto syntyy pikapuoliin jonnekin päin maailmaa.

Ja internet-aikana on koko lailla sama, missä se on.

Suosittelemme sinulle