Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Osakesijoittaminen virkosi uuteen vauhtiin

Suomalaiset sijoittavat keskellä pahinta talouskriisiä entistä enemmän pörssiosakkeisiin. Osakekaupassa vaadittavia arvo-osuustilejä on avattu tuhansittain ja vauhti kiihtyi viime vuoden lopulla.

Meklareita työssään
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine kertoo, että viime vuoden viimeisellä neljänneksellä arvo-osuusjärjestelmään tuli yli 10 000 sellaista henkilöä, jolla aikaisemmin ei ollut osakkeita.

- Se on myös yllättävää ja ennen kaikkea siinä on merkillepantavaa, että se on suunnanmuutos. Meillä on pitkän aikaa tämä suora osakesäästäminen laskenut. Mutta nyt sitten näyttäisi että tuossa loppuvuodesta on tapahtunut muutos, Roine sanoo.

Moni suomalainen pohtii nyt samaa kuin osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtaja Tomi Salo.

- Kannattaisiko nyt ehkä osakkeita ostaa lisää kun kurssit ovat pudonneet ja arvostukset näyttävät perinteisillä mittareilla olevan jo melko kohtuullisia, Salo pohtii.

Suomalaisten virinneestä osakesijoitusinnosta kertoo esimerkki viime vuoden lopulta: neljä pörssiyhtiötä Nokia, Metso, Rautaruukki ja Outokumpu keräsivät yhden kuukauden aikana yli 25 000 uutta omistajaa.

- Todella merkittäviä osakkeenomistajien määrän nousuja monissa yhtiöissä, Roine sanoo.

Palkkiot hiertävät

Suomalaiset ovat kehittyneet myös entistä tietoisemmiksi osakesijoittajiksi; rahastojen korkeat palkkiot herättävät kritiikkiä.

- Rahastojen palkkiot leikkaavat varsin merkittävän osan tuotosta, siis siitä tuotosta, joka kuuluisi suoraan osakkeisiin sijoittaneelle ja ehkä tätä kautta sitten ihmisten halu suoraan osakesäästämiseen on kasvanut. Ja rahastoista taas on varoja vedetty pois, sanoo toiminnanjohtaja Tomi Salo osakesäästäjäin keskusliitosta.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvo on nyt reilusti alle puolet siitä mitä viime vuoden alussa.

Listattujen suomalaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvo tammikuussa 2008 oli 230 miljardia euroa. Sama arvo tammikuussa 2009 oli 109 miljardia euroa.

Suosittelemme